Koronavirus uzima žrtve u BiH: Umrlo čak 16 oboljelih, zaražena 171 osoba

0

Uprotekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je preminulo 16 osoba od koronavirosa, 10 u Federaciji i šest u Republici Srpskoj. Zaražena je 171 osoba, od toga su 73 osobe zaražene u Federaciji, a u Republici Srpskoj 98 osoba.

Naime, u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 596 uzoraka, od kojih su 73 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Bosanskopodrinjskoj, Posavskoj, Hercegbosanskoj i Sarajevskoj županiji.  Do sada je testirano ukupno 95.385 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 8.609 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 4.893 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3.505 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 smrtnih ishoda. U pitanju su 2 osobe iz Sarajeva, 2 iz Kiseljaka, 2 iz Gračanice, 2 iz Živinica i po jedno iz Tuzle i Gradačca. Također, Zavodu su prijavljena i 2 smrtna ishoda od subote, 8. kolovoza. U pitanju su dvije osobe iz Sarajeva. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 211, od toga 135 osoba je muškog i 75 ženskog spola, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.  Od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, UKCRS i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 519 laboratorijskih uzoraka, a novi virus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 98 osoba u Republici Srpskoj. Radi se o 46 muških i 52 ženske osobe, od kojih je 16 mlađe, 62 srednje i 20 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 27 osoba je i Banja Luke, 14 iz Zvornika, 10 iz Doboja, devet iz Gradiške, sedam iz Prnjavora, po četiri iz Gacka, Kozarske Dubice i Kotor Varoša, tri iz Istočne Ilidže, po dvije iz Istočnog Novog Sarajeva i Sokoca i po jedna iz Bratunca, Vlasenice, Dervente, Istočnog Starog Grada, Kneževa, Laktaša, Modriče, Osmaka, Pala, Srpca, Ugljevika i Šamca. U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je šest smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen koronavirus.

Radi se o muškarcima srednje i starije životne dobi iz Mrkonjić Grada (dvije osobe), Teslića, Zvornika, Banja Luke i Donjeg Žabara. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 5.647 slučajeva koronavirusa, a preminulo je ukupno 199 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus.  U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 3.194 osoba, testirano je ukupno 54.711 osoba. Ukupan broj hospitaliziranih u Republici Srpskoj je 263.

( večernji )

Share.

About Author

Comments are closed.