Wall Street bez snage za daljnji uzlet

0

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio, nakon što je nakratko dosegnuo rekordnu razinu, a spustio se i Dow Jones, budući da tržište sve teže pronalazi razloge i okidače za daljnji uzlet.

Dow Jones je oslabio 80,12 bodova ili 0,29 posto, na 27.896 bodova, dok je S&P 500 pao 0,2 posto, na 3.373 boda. Istodobno, Nasdaq je porastao za 0,27 posto, na 11.042 boda.

Tijekom trgovanja S&P je dosegnuo i 3.387 bodova, premašivši rekordnu razinu dosegnutu 19. veljače od 3.386 bodova.

Najveća gubitnica bila je dionica proizvođača čipova Cisco Systemsa, s padom cijene za 11,2 posto, nakon što je kompanija objavila prognozu tromjesečnih prihoda i dobiti ispod očekivanja tržišta.

Općenito, sve više jačaju zabrinutosti ulagača oko zarada kompanija, unatoč boljoj od očekivanja sezoni objave poslovnih rezultata za drugo tromjesečje.

“Mnoge velike kompanije smanjuju izglede zarada u nekoliko idućih tromjesečja. To tržište čini tromim i bez pravog katalizatora za rast”, ocjenjuje Peter Tuz, predsjednik uprave Chase Investment Counsela.

Donekle je ublažavajuće na tržište djelovao podatak o broju podnesenih zahtjeva za pomoć zbog nezaposlenosti u prošlome tjednu, koji je iznosio 963.000. To je prvi put od sredine ožujka, odnosno počeka izbijanja pandemije Covid-19, da je broj Amerikanaca koji su ostali bez posla u jednom tjednu bio ispod milijuna.

No, podaci američke vlade pokazuju i da je do prošlog tjedna svega 9,3 milijuna radnih mjesta otvoreno, od 22 milijuna koliko ih je izgubljeno u razdoblju od veljače do travnja, što ukazuje na dugačak put oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva na razine prije pandemije.

Investitori se stoga nadaju da će demokrati i republikanci uspjeti dogovoriti nove fiskalni poticaje za oporavak gospodarstva. Još jednu neizvjesnost na tržištu unose američki predsjednički izbori, do kojih je ostalo otprilike 12 tjedana.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u četvrtak su također oslabili, ponajviše pod utjecajem odluke SAD-a da će zadržati carine na EU uvoz vrijedan 7,5 milijardi dolara uslijed spora oko subvencija zrakoplovnim kompanijama. Londonski Ftse indeks potonuo je 1,5 posto, na 6.185 bodova, frankfurtski DAX oslabio je 0,5 posto, na 12.993 boda, a pariški CAC za 0,61 posto, na 5.042 boda.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.