Pad BDP-a pogoditi će sve zemlje, evo koliki će biti u BiH

0

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pad BDP-a u Bosni i Hercegovini ove godine će iznositi pet posto. Od zemalja regije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Pretpostavlja se da će u Srbiji pad biti tri posto, a u Sjevernoj Makedoniji četiri posto.

Prognoze su posebno loše za Hrvatsku i Crnu Goru za koje je navedeno da će imati pad BDP-a od devet posto. Nešto povoljniji izgledi su za Sloveniju gdje bi pad trebao biti osam posto. Za Kosovo je MMF istakao da imati pad od pet posto.

U odnosu na sve ostale eeropske zemlje izgledno je da će pad BDP-a, uzrokovan pandemijom koronavirusa, biti najveći u Grčkoj i to deset posto. I druge države teško pogođene pandemijom će imati značajan pad – Španjolska osam posto i Italija 9,1 posto. Iz MMF-a su naveli da će u Njemačkoj, kao jednoj od vodećih ekonomskih sila na svijetu, pad BDP-a biti sedam posto u 2020. U Švedskoj, u kojoj nije bilo toliko restriktivnih mjera protiv pandemije u odnosu na većinu zemalja svijeta, to će iznositi 6,8 posto.

( večernji.ba )

Share.

About Author

Comments are closed.