Plenković: U Splitu se radi na brojnim projektima

0

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je u Splitu rekao da su neki projekti u tijeku, neki su provedeni, a neki će se tek provoditi te tako odgovorio na pitanje gdje su dvije milijarde eura za projekte najavljene prije dvije godine na sjednici Vlade održanoj u Splitu.

“To je bio dugoročni razvojni trenutak. Sjednice su u pojedinim gradovima svakih petnaestak godina. One su trasirale razvojni put Splita da bude naša glavna mediteranska luka na Jadranu, ali i središte hrvatskog turizma. Mislim da su svi ti projekti jako dobri, dobro su prihvaćeni, a mi ćemo nastojati da od 22 milijarde eura iz EU dio sredstava kanaliziramo na Split i županiju”, kazao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada izdvojila 600 milijuna kuna za mjere vezane uz održavanje radnih mjesta u kontekstu COVID- a 19, odnosno mjere za poslodavce i za plaće radnika u privatnom sektoru Splitsko-dalmatinske županije.

To je, dodao je, poruka i jednoj od najznačajnijih županija za turizam kako da se u posebnim okolnostima premosti kriza i kako da se konkretno pomogne sugrađanima.

“Zahvalio sam gradonačelniku i županu na predanom radu na brojnim projektima koji su realizirali tijekom svoga mandata. Preostaje, naravno da učinimo daljnje napore za poboljšanje prometne infrastrukture u cijeloj županiji, osobito u Splitu. Izrazito je važan projekt novog Žnjana kao i drugi projekti koji će omogućiti rješavanje pojedinih prometnih čepova u Splitu”, kazao je predsjednik Vlade nakon sastanka s gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom i splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

Još je rekao da su detaljno razgovarali i o situaciji vezanoj uz izlazak iz trajektne luke na Bačvicama, pa će se u to, rekao je, uključiti i Vlada s posebnim zaključkom kako bi se omogućilo rješavanje tog problema. Slično je i sa drugim projektima u županiji gdje gradonačelnik i župan imaju svu potporu Vlade u drugom mandatu, istaknuo je Plenković.

Boban: Mnogi su projekti u papirnatoj fazi, sad slijedi operativni rad

?Župan Blaženko Boban je kazao da su danas imali priliku ?sve ?analizirati odluke Vlade sa sjednice ?od ?4.? ?svibnja u Splitu?, te rekao da su utvrdili ?kako je mnogo projekata u papirnatoj, odnosno pripremnoj fazi.

U narednom razdoblju očekuje nas ono što je vidljivo javnosti, a to je izlazak na teren i operativni rad. Pritom mislim na nadvožnjak, na čvorište TTTS Mravince, na rasplet čvorišta u Stobreču i spoj Vučevica ?i ?D8?, kazao je župan Boban?.

?Novinare je zanimalo je li današnji sastanak početak kampanje? za lokalne izbore na što je župan odgovorio kako ne misli da je jer onaj tko sistematično radi unutar određenog izvršnog tijela kampanju treba raditi sve četiri godine.

?Gradonačelnik ?Andro? Krstulović Opara zahvalio je na potpori predsjedniku Vlade?, te otkrio da su danas razgovarali o brojnim temama, između ostalog i o podršci masterplanu kao podlozi za izmjene prostornog plana i GUP-a?.

“Govorili smo ?i ?o Žnjanu i koncesiji koju kanimo zatražiti i dobiti kao i o tehnološkom parku Dračevac, ?p?ravnom režimu i vlasništvu na Marjanu te obnovi stadiona na Poljudu kao i izgradnji muzeja Hajduka”, rekao je Krstulović Opara?.

?Na upit je li spreman za novi gradonačelnički mandat odgovorio je kako će o tom?e? odlučiti nakon konzultacija sa svojom obitelji i liječnicima, ?te da još ima vremena?.

Plenković dogovorio susret sa sindikalnim predstavnicima Dalmacijavina

Tijekom sastanka se ispred zgrade Banovine okupilo desetak radnika Dalmacijavina? koji su novinarima kazali da ulažu žalbu nakon što je na splitskom Trgovačkom sudu utvrđeno ?da? Republika Hrvatska ?iz stečajne mase, koja iznosi 68 milijuna kuna, ?kao razlučni vjerovnik ?treba ?biti namirena s oko 13 milijuna kuna.

“Znamo da je premijer upoznat sa našom situacijom i očekujemo da će se sve riješiti ako ima zakonskih procedura za to, ali zakoni nikada ne idu na ruku radnika. Ovdje je najbitnije da se namiri država, a za radnike nikoga nije briga”, kazala je Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata “Dalmacijavina”.?

Plenković je s radnicima “Dalmacijavina” dogovorio sastanak u Vladi za drugi tjedan listopada.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.