Seul: Vojni planovi sa SAD-om ne uključuju upotrebu nuklearnog oružja

0

Južna Koreja poručila je u utorak da niti jedan od zajedničkih južnokorejsko-američkih vojnih planova ne sadrži upotrebu nuklearnog oružja, nakon što je knjiga američkog novinara Boba Woodwarda potaknula debatu o scenariju nuklearnog rata sa Sjevernom Korejom.

U novoj knjizi “Bijes”, urednik Washington Posta Bob Woodward napisao je da SAD ima planove za mogući vojni sukob sa Sjevernom Korejom, koji sadrže “američki odgovor na napad koji bi mogao uključivati upotrebu 80 nuklearnih oružja”. Knjiga je temeljena na intervjuima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Taj je pasus izazvao debatu u Južnoj Koreji.

Ministar obrane Južne Koreje kazao je u utorak da zajednički operativni planovi (OPLAN) SAD-a i Južne Koreje ne uključujući upotrebu nuklearnog oružja, čime je ponovio stav ureda predsjednika.

Južnokorejski dužnosnici navode da postoje konfuzne stvari u knjizi, budući da se autor referira na OPLAN 5027, koji nije stvoren zbog nuklearnog rata, već kako bi se izradili planovi raspoređivanja postrojbi i ključne mete.

“To možda ukazuje na maksimalnu razinu bombi koje bi Sjeverna Koreja mogla iskoristiti u ratu širokih razmjera, ali sam broj je prevelik i teško shvatljiv u svakom slučaju, bez jasnog konteksta”, rekao je Kim Hong-kyun, bivši nuklearni izaslanik Južne Koreje.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.