Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara za HMS: SDA pokazuje da na izbore 2022. želi ići s postojećim Izbornim zakonom, a da će do tada glumiti da pregovaraju

0

“Kroz pregovore ćemo vidjeti spremnost i volju i druge strane za napredak po pitanju izmjena Izbornog zakona i svih drugih važnih pitanja za sva tri konstitutivna naroda u Federaciji BiH i BiH. Iako ponašanje SDA pokazuje da samo žele da prođe vrijeme bez ikakve promjene i da sa postojećim izbornim zakonom idemo na izbore 2022. godine i da će do tada samo glumiti da pregovaraju”.

Ovo je, između ostaloga, rekao Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, najavivši u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis početak pregovora HDZ-a BiH i SDA oko izmjena Izbornog zakona BiH koji za cilj imaju osiguravanje legitimnog političkog predstavljanja i implementaciju presuda Ustavnog suda BiH te međunarodnih sudova.

HMS: Gospodine Čavara, već duže vremena govori se kako bošnjačke stranke predvođene sa SDA planiraju ovladati Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nakon izbora 2022. godine. Mislite li da je takav scenarij moguć i što bi moglo uslijediti ako do njega i dođe?

ČAVARA: Već duže vremena SDA uopće ne krije tu namjeru da ovlada Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i jasno je da i dalje postoji interes onih koji smatraju da Hrvatima po njihovoj brojnosti ne pripadaju prava koja su propisana Ustavom i zakonom i da bošnjačka politika ima pravo birati Hrvate u Klub Hrvata, a sve ciljem stvaranja unitarnog entiteta s bošnjačkom dominacijom. Jasno je da SDA od tog cilja neće odustati i takav scenarij je moguć, što bi značilo potpuno poništavanje odnosno jednostrano raskidanje Washingtonskog sporazuma od strane bošnjačkih predstavnika. Podsjećam da su predstavnici Hrvata i Bošnjaka Sporazumom utvrdili jednakopravno upravljanje Federacijom BiH. I time se automatski vraćamo na stanje prije potpisivanja Sporazuma. Zbog toga su nužne promjene Izbornog zakona i stabilnost koju može narušiti suluda želja za apsolutnom dominacijom Bošnjaka.

HMS: „Ako Čović nastavi s prijetnjama, suradnjama s Dodikom, pritiscima, onda će se slučaj Komšić spustiti na druge razine. Učinit ćemo sve da se razbiju mehanizmi koji dozvoljavaju ovakve stvari i napravimo normalnu državu”, rekao je jučer Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Je li ovo prijetnja Hrvatima i antidaytonsko djelovanje?

Veoma jasna prijetnja, a u biti stvaranje alibija za planirano. Već sam komentirao, takve radikalne izjave od strane predsjednika SDA gospodina Bakira Izetbegovića vode prema raskidanju sporazuma u Washingtonu i rušenje države BiH utemeljene na Daytonskom mirovnom sporazumu. Najavama da će slučaj Komšić spustiti i na druge razine, gospodin Izetbegović otvoreno ruši ustavni poredak, a što je dosada radio sa izborom Komšića ali nije priznavao pa se zadnje izjave mogu promatrati kao otvoreno priznanje.

HMS: Za 17. rujna najavljen je početak pregovora HDZ-a BiH i SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se implementirale presude domaćih i međunarodnih sudova, a u prvom redu osiguralo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda. Je li dogovor uz ovakvu zapaljivu retoriku moguć i je li uopće SDA-u stalo da dođe do političkog dogovora?

ČAVARA: Da bismo napravili značajniji iskorak po pitanju Izbornog zakona, potrebna je volja i s jedne i s druge strane. Ako jedna strana, odnosno ako SDA sustavno narušava koalicijski odnos sa HDZ-om kroz popunjavanje mjesta koja formalno pripadaju hrvatskom narodu, onda svi napori i pregovori oko izmjena Izbornog zakona i drugih važnih pitanja su upitni.

Stav HDZ-a BiH je da su izmjene Izbornog zakona žurne i neophodne, te da moraju osigurati legitimno zastupanje sva tri konstitutivna naroda, sukladno presudi Ustavnog suda BiH. HDZ BiH je dosljedan i ispoštovat će potpisani Sporazum, prema kojemu imamo obvezu da završimo pregovore do 17. prosinca. Kroz pregovore ćemo vidjeti spremnost i volju i druge strane za napredak po pitanju izmjena Izbornog zakona i svih drugih važnih pitanja za sva tri konstitutivna naroda u Federaciji BiH i BiH. Iako ponašanje SDA pokazuje da samo žele da prođe vrijeme bez ikakve promjene i da sa postojećim izbornim zakonom idemo na izbore 2022. godine i da će do tada samo glumiti da pregovaraju.

HMS: Približavaju se Lokalni izbori. Vjerujete li u demokratičnost izbornog procesa s obzirom na način na koji je SDA sa svojim pričuvnim partnerima iz srpske opozicije izabrala članove SIP-a?

ČAVARA: Obzirom na nezakonit i nelegitiman način imenovanja novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva u režiji SDA, demokratičnost izbornog procesa je upitna i šalje poruku da se želi upravljati izbornim procesom. Činjenica da je za predsjednika SIP-a izabran bliski suradnik Željka Komšića dodatno zabrinjava i upućuje na moguće malverzacije tijekom izbornog procesa a čitav izborni proces je kompromitiran.

Središnje izborno povjerenstvo mora biti jamac demokratski provedenih izbora, a to pak predstavlja temelj demokratske vlasti. Potrebno je osigurati transparentan izborni proces na načelima demokracije, kako ne bismo završili u anarhiji, što je jednako kaosu i rušenju stabilnosti BiH.

HMS: Dogovor oko Izbornog zakona za Mostar je postignut, očekujete li da do istog dogovora dođe i u Travniku i zbog čega predstavnici međunarodne zajednice ne inzistiraju na reciprocitetu Mostar-Travnik iako amandmani na Ustav FBiH to propisuju (koje je pravnim nasiljem poništio tadašnji visoki predstavnik Petritsch)

ČAVARA: Dogovor oko Izbornog zakona za Mostar ohrabruje da može doći do sličnog dogovora ne samo za Travnik, već i za sve druge općine i gradove gdje postoji dominacija jednog naroda, kako bi se spriječila majorizacija i dominacija ali očito uz asistenciju čimbenika iz međunarodne zajednice. Naravno da zagovaramo da se na sličan način ustroji i Travnik kako je to bilo zapisano amandmanima na Ustav Federacije BiH. Nažalost, visoki predstavnik obrisao je amandmane koji su to definirali, tako da je sada formalno teško se pozivati na te odredbe i tražiti u Ustavu takvo uređenje. Međutim, onako kako se traži zaštita za Bošnjake, principijelno je tražiti zaštitu za Hrvate tamo gdje su u manjini.

HMS: Kako komentirate nedavni dolazak američkog izaslanika za Zapadni Balkan u BiH i poruke koje je poslao sa sastanka s domaćim dužnosnicima. Je li BiH u trenutnim okolnostima sposobna za snažniji euroatlantski iskorak?

ČAVARA: Kako bi napravila snažniji euroatlantski iskorak, Bosni i Hercegovini je itekako značajna i potrebna potpora kako Europske unije, tako i SAD-a. Dolazak specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan ukazuje na zanimanje američke administracije za Bosnu i Hercegovinu. HDZ BiH je snažno opredijeljen za euroatlantski put BiH, koji nema alternativu i ne smije biti upitan. Međutim, za napredak prema članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu potreban je konsenzus i snažna volja svih političkih aktera uključenih u procese odlučivanja i upravljanja institucijama u Federaciji BiH i BiH. Nadam se da će specijalni izaslanik SAD-a pridonijeti integraciji BiH u euroatlantske institucije, ali i izgradnji mira, stabilnosti i napretka u BiH i regiji.

( HMS.ba )

 

Share.

About Author

Comments are closed.