Njemački gospodarski oporavak posustaje

0

Njemački gospodarski oporavak od utjecaja pandemije koronavirusa posustaje zbog kontinuiranih mjera suzbijanja koronavirusa i slabosti globalnog gospodarstva, izvijestio je u četvrtak institut Ifw.

Gospodarstvo se naglo oporavilo nakon ukidanja mjera kojima se nastojalo suzbiti širenje koronavirusa, ali je oporavak u posljednje vrijeme oslabio, konstatiraju u institutu.

Kočnica su mu kontinuirana ograničenja za neke sektore i slabosti u globalnom gospodarstvu općenito, dodaju.

IfW očekuje da će njemački BDP ove godine pasti 5,5 posto, čime je ublažio procjenu iz lipnja u kojoj se očekivao 6,8-postotni pad.

To bi značilo da bi pad bio na razini 2009. godine, nakon financijske krize, kada je BDP pao 5,7 posto.

Prognoza za 2021. godinu znatno je pesimističnija od lipanjske, predviđajući rast BDP-a za 4,8 posto. U lipnju institut je za iduću godinu prognozirao 6,3-postotni rast.

„Iako je njemačko gospodarstvo već nadoknadilo većinu pada iz faze blokade, iskorištenost kapaciteta daleko je od normalne”, rekao je šef IfW-ovog odjela za prognoze Stefan Kooths.

Sektori snažno oslonjeni na društvene kontakte, uključujući restorane, turizam i zabavne događaje, čine šest posto njemačkog gospodarstva a još uvijek podliježu strogim ograničenjima, ističe IfW.

Njihov se oporavak očekuje tek od drugog tromjesečja iduće godine, procjenjuju u institutu.

Prema njihovim bi proračunima bez posla trebalo ostati 810.000 građana, uglavnom u restoranima i sektoru privremenog zapošljavanja, uz procijenjenu stopu nezaposlenosti u ovoj godini od 5,9 posto, te od 5,8 posto u 2021.

Broj zaposlenih ponovo će porasti tek u 2022. godini, dodaju.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.