Kako “vojska” od 11.000 studenata u Mostaru brani hrvatsku opstojnost u BiH

0
Prilagođenu novom normalnom, jučer je više od 11 tisuća studenata počelo novu akademsku godinu na Sveučilištu u Mostaru (SUM). Među njima je više od dvije tisuće brucoša, a čak svaki peti student dolazi izvan BiH. Oni su uglavnom iz RH, čime to Sveučilište ima važnu obrazovnu ulogu, osobito za jug i istok Hrvatske. Uz blizinu Mostara, Sveučilište ih privlači i zbog mogućnosti odabira studija na jednom od deset fakulteta i jednoj akademiji.
Piše: Jozo Pavković- Večernji list
Motiv studentima koji dolaze iz susjednih zemalja jest i taj što se diplome sa Sveučilišta u Mostaru priznaju u Hrvatskoj pa, samim time, i u zemljama članicama Europske unije. Jedinu visokoškolsku ustanovu na hrvatskom jeziku u BiH utemeljili su one općine, gradovi i županije koji su prepoznali kako su obrazovanje i znanost ključni za opstanak i razvoj jednog društva. A ova institucija to jest. Jedan od stupova razvoja i opstanka Hrvata u BiH, uz Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru, snaga koja čuva nacionalni identitet. Zato treba čvrstu, kontinuiranu financijsku potporu za razvoj, znanstvena postignuća i daljnje unapređenje rada. Sveučilište u Mostaru studente stavlja na prvo mjesto. Oni su bogatstvo svakog naroda i šire zajednice. Za njihovu sadašnjost, ali i budućnost, brinu se osnivači, ali i Vlada Hrvatske. Bez njihove potpore ne bi bilo ni snage te visokoobrazovne ustanove. U SUM se godinama ulaže financijski i kadrovski. Hrvatska ga je prepoznala kao strateški važan za svoje sunarodnjake u BiH. Sveučilište u Mostaru ima centre u središnjoj Bosni i Posavini, dostupne i otvorene svima. Zanimljivo je da u sklopu Sveučilišta djeluje i Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. U protekle tri godine pokrenuta su 22 nova programa na preddiplomskom i diplomskom studiju, integrirani studij medicine na engleskom jeziku. Osigurano je 100 izbornih kolegija, a od tisuću nastavnika svaki četvrti dolazi iz Hrvatske. Povezanost Sveučilišta i gospodarstva nova je, snažna strateška odrednica ove visokoškolske ustanove. Školovanje kadrova sve se više podređuje potrebama tržišta. Pandemija koronavirusa nije ga paralizirala. Upravo u ovo vrijeme napravljeni su značajni iskoraci. Nastava je reorganizirana. Otvoreno je čak tri tisuće virtualnih kolegija. Uloga SUM-a bila je ključna i u organizaciji online nastave za škole koje rade prema hrvatskom planu i programu. “Vojska” od 11 tisuća, a prijašnjih godina i više studenata daje mu dimenziju snage i postojanosti. Novi iskoraci u organiziranju nastave podižu ljestvicu kvalitete obrazovanja, po čemu Sveučilište postaje sve prepoznatljivije. Takav pristup može odigrati ključnu ulogu u toliko potrebnoj demokratizaciji društva, ali i zadržavanju mladog stanovništva, što je gorući problem BiH i susjednih država.
Kvalitetno obrazovanje, koje će mlade ljudi učiniti konkurentnim na domaćem tržištu rada, mnogima od njih pomoći će da se odluče na ostanak i razvoj karijere ili pokretanje vlastitih poslova u domovini. I zbog toga može se kazati da Sveučilište u Mostaru, prema svim pokazateljima, snažno ispunjava svoju misiju i viziju. Danas je to priznato regionalno sveučilište, član Europske udruge sveučilišta, povezano u brojne akademske mreže, suradnik na više međunarodnih doktorskih i diplomskih studija. Tome svjedoči i povezanost s više od 70 sveučilišta – od Amerike, Kine, Indije, Europe: Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Hrvatske… Sveučilište ima međunarodnu akreditaciju, akreditaciju bh. Agencije za visoko obrazovanje i druge, poput austrijske agencije, Agencije za frankofoniju…
Sustav kvalitete na visokoobrazovnim ustanovama, aktualne akreditacije i reakreditacije, jamstvo su kvalitete i standarda obrazovanja na Sveučilištu. A obrazovanje, odnosno njegova kvaliteta, ne samo da je misija već i prvi strateški cilj SUM-a. Razvoj Sveučilišta vidljiv je i kroz osam novih ili rekonstrukciju postojećih objekata. Planirana je izgradnja suvremenog IT centra, a uskoro se otvara i tiskara. Imaju i svoju televiziju. U sinergiji teorije i prakse, u suradnji s Večernjim listom izdaju sveučilišne novine, jedinstven projekt na bh. prostoru. Integracija Sveučilišta, koja je u tijeku, ključna je kako bi ta ustanova bila ukorak s modernim europskim sveučilištima te bila lider u visokom obrazovanju u BiH.
Sudjelovanjem u Rektorskom zboru BiH, SUM je prepoznatljiv u cijelom bh. društvu, gradi mostove suradnje s univerzitetima u cijeloj BiH. Jezik akademske zajednice zasigurno je već pobijedio podijeljenosti. Suradnja obrazovnih ustanova u BiH i šire put je oporavku tamošnjeg društva. Sveučilište u Mostaru već je napravilo taj iskorak. Pokazuje intelektualnu širinu. U obrazovnom smislu ono dostiže standarde EU. Iako im u ovoj akademskoj godini novo normalno uskraćuje normalnu nastavu, studenti iz Mostara sigurno će biti educirani u svojoj struci, kojom će se moći intelektualno dokazivati ne samo u BiH već, kao i dosad, svugdje u svijetu. Zato i “Gaudeamus” u Mostaru već odavno zvuči europski.

Share.

About Author

Comments are closed.