Francuska vlada obećala milijardu eura za kompanije pogođene policijskim satom

0

Francuski ministar financija Bruno Le Maire obećao je milijardu eura dodatnih potpora tvrtkama kojima je promet pao nakon uvođenja policijskog sata u Parizu i još osam velikih gradova kako bi se zaustavilo naglo širenje koronavirusa.

Le Maire je također rekao da će tvrtke u problemima pogođenom sektoru ugostiteljstva biti izuzete od plaćanja doprinosa ako im se prihodi zbog policijskog sata smanje više od 50 posto.

Uvođenje policijskog sata odgovor je predsjednika Emmanuela Macrona na problem s kojim su suočene zemlje diljem Europe, nastojeći održati gospodarsku aktivnost i zaštititi radna mjesta i istodobno usporiti širenje zaraze i ublažiti pritisak na prenapregnute zdravstvene sustave.

„Nove mjere stajat će oko milijardu eura a bit će na snazi dok ne bude ukinut policijski sat”, kazao je ministar financija u četvrtak na tiskovnoj konferenciji.

Bankama je ujedno poručio da odgode naplatu kamata po zajmovima koje su, uz državna jamstva, odobrile posrnulim kompanijama u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i industriji evenata.

Francusko udruženje banaka (FBF), u komentaru poslanom Reutersu putem elektronske pošte, ističe da „banke dijele stajalište da bi fleksibilnost trebala biti pravilo”.

Francuske banke ove su godine odobrile više od 120 milijardi eura kredita uz državna jamstva.

Stalni dijalog tvrtki i njihovih bankara bio je ključan kako bi se pronašla najbolja rješenja za povrat kredita, dodaju iz FBF-a.

„Banke su uvjerene da mogu poduzeti konkretne mjere, kao i pri dodjeli kredita uz pomoć države, u savršenoj koordinaciji s državnim tijelima i poduzećima”, poručuju.

Premijer Jean Castex izjavio je da građani smiju prekršiti policijski sat ako je u pitanju posao, putovanje vlakom ili zrakoplovom, potreba za liječničkom pomoći ili čak šetanje psa, ali u slučaju policijske provjere morat će pokazati dokument o izuzeću ministarstva unutarnjih poslova.

Francuski ministar unutarnjih poslova izjavio je kako će 12.000 policajaca provoditi policijski sat u Parizu, Toulouseu, Marseilleu, Montpellieru, Grenobleu, Rouenu, Lilleu, Lyonu i Saint-Etienneu.

To znači da će mjera obuhvatiti oko 20 milijuna ljudi, gotovo trećinu stanovništva Francuske.

Kazna za prekršitelje iznosi 135 eura.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.