UN: Spor oporavak globalne trgovine, izgledi neizvjesni

0

Vrijednost globalne trgovine ove bi se godine mogla smanjiti za sedam do devet posto, unatoč naznakama krhkog oporavka u trećem tromjesečju predvođenog Kinom, pokazalo je u srijedu izvješće Ujedinjenih naroda (UN).

Nijedna regija nije bila pošteđena pada svjetske trgovine u drugom tromjesečju za procijenjenih 19 posto na godišnjoj, razini budući da je pandemija covida izazvala poremećaje u gospodarstvima, priopćeno je iz Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Globalna trgovina donekle se ipak oporavila u trećem tromjesečju, kada je na godišnjoj razini pala za procijenjenih 4,5 posto, objavila je  UN-ova agencija u najnovijim ažuriranim podacima.

“Trgovina opremom za kućne urede i medicinskim potrepštinama u trećem je kvartalu porasla, dok je dodatno oslabila u automobilskom i energetskom sektoru”, objavio je UNCTAD.

U tekstilnom sektoru je rast trgovine također bio snažan, dodaju.

Prema preliminarnim prognozama, u četvrtom bi kvartalu globalna trgovina trebala biti za tri posto niža u odnosu na isto razdoblje lani. No, u izvješću ipak upozoravaju na i dalje prisutne neizvjesnosti, povezane s daljnjim razvojem situacije s pandemijom.

Uzme li pandemija maha i u idućim mjesecima, to bi moglo pogoršati okruženje za kreatore politika i naglo ojačati restriktivne trgovinske mjere, napominju.

Kineski izvoz osjetno se oporavio u trećem tromjesečju, nakon pada u prvim mjesecima pandemije i na godišnjoj je razini postigao stope rasta od gotovo 10 posto, objavio je UNCTAD.

“Sveukupno gledano, razina kineskog izvoza u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bila je oko razina iz istog razdoblja prošle godine”, navodi se u izvješću.

U Kini se potražnja za inozemnim robama oporavila nakon pada u drugom tromjesečju, za razliku od drugih velikih gospodarstava.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) nedavno je poboljšala prognozu za robnu razmjenu, zahvaljujući poboljšanju nakon lipnja, predviđajući sada pad od 9,2 posto u 2020.

U 2021. očekuje pak prigušeniji oporavak, s obzirom na jasne rizike daljnjih zatvaranja zbog drugog vala covida.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.