Potpora ženama u predizbornoj kampanji, upriličen Okrugli stol pod nazivom: „Žena ženi!“

0

U organizaciji Zajednice žena HDZ-a  BiH „Kraljica Katarina Kosača“ Organizacije za Brčko distrikt u prostorijama HKD-a Napredak održan je Okrugli stol na temu potpore ženama u predizbornoj kampanji pod nazivom: „Žena ženi“. Zajednica žena HDZ-a BiH upravo se odvažila i održala jedan ovakav događaj prvi put u Brčkom kako bi poslali poruku svim ženama da samo ujedinjene mogu postići svoj cilj.

„Želimo da pošaljemo snažnu poruku svim ženama –Nemojte biti jedna drugoj vuk, budite jedna drugoj prijateljice! Glasujte jedna za drugu i samo tako osnažene i ohrabrene moći ćemo ostvariti sve naše večeras donesene zaključke i ciljeve“, izjavila je predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH u Brčkom Mira Ivaković koja je i otvorila Okrugli stol ističući da je ova aktivnost pokrenuta na inicijativu predsjednice Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

U ime gošći iskazujući svesrdnu potporu navedenoj aktivnosti skupu se obratila i dopredsjednica HDZ-a BiH Zorica Raguž-Osmanagić, a potom se obratila i zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Delfa Dejanović.

Premda Izborni zakon predviđa da na izbornim listama bude četrdeset posto kandidatkinja nerijetko je to samo formalnost, istaknuto je tijekom diskusije. Svoje stajalište o tome dale su i sudionice Okruglog stola.

„Postoji nekoliko razloga zbog čega je to tako, a jedan od glavnih koji ćemo mi večeras razraditi jeste taj da ustvari žene koje su većinsko biračko tijelo u BiH uistinu ne daju potporu ženama kandidatkinjama. Razlozi pored ostalog leže u tome da smo mi ipak tradicionalno patrijarhalno društvo kao i to da postoji uvriježeno mišljenje da je politika muški posao što i same žene najčešće na takav način promatraju“, dodala je dopredsjednica Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ Biljana Jakić.

Tijekom izlaganja istaknuto je također kako je žena u današnjem društvu nerijetko i poduzetnica, majka i domaćica, te da  ukoliko nema potporu teško može ostvariti podjednak uspjeh na svim razinama.

„I moja poruka bi bila u principu više usmjerena na nas žene da više dajemo potporu jedna drugoj zato što smo sve žene i sve znamo s kakvim problemima se svakodnevno susrećemo. Što donose izazovi majčinstva, a što donose izazovi žene koja gradi karijeru u politici ili bilo kojoj drugoj društvenoj sferi“, poručila je kandidatkinja na listi i zastupnica u Skupštini Distrikta Ljubica Ilić.

Samo uz sudjelovanje žena u političkom djelovanju mogu se uvesti promjene u društvu, jedan je od zaključaka.

„U Brčko distriktu imamo svega tri zastupnice žene, a samo jednu članicu u sastavu Vlade Brčko distrikta i to je ono što želimo promijeniti stoga će se Mladež HDZ-a BiH u suradnji sa Zajednicom Žena u narednom razdoblju potruditi da to promijenimo i u našoj kampanji ćemo se pored ostalog i za to boriti“, kazala  je Tea Ružić kandidatkinja na listi i članica Predsjedništva Mladeži HDZ-a BiH.

Potporu su pružili i skupu nazočili predsjednik i dopredsjednik HDZ-a BiH Organizacije za Brčko distrikt dr. Anto Domić i  Ivo Filipović koji su se nazočnim članicama prigodnim riječima na kraju događaja i obratili.

( ZŽ HDZ-a  BiH „Kraljica Katarina Kosača“ Organizacije za Brčko distrikt )

Share.

About Author

Comments are closed.