Putin upozorio na nedostatak opreme za masovnu proizvodnju cjepiva protiv covida-19

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da se Rusija suočava s izazovima u proizvodnji cjepiva protiv covida-19 zbog nedostatka potrebne opreme, ali se nada da će masovna cijepljenja krenuti krajem godine.

Rusija trenutačno testira svoje glavno eksperimentalno cjepivo Sputnik V na 40.000 ljudi u Moskvi. Već je počela cijepiti radnike na prvoj liniji obrane od koronavirusa, ali u malom broju.

Ranije procjene ruskih dužnosnika o proizvodnji 30 milijuna doza cjepiva smanjene su na tek nešto više od dva milijuna. Ministar trgovine i industrije Denis Manturov nedavno je upozorio na izazove povećanja proizvodnje cjepiva.

“Trenutno se bavimo jednim pitanjem, a to je osigurati industrijsku proizvodnju cjepiva u potrebnim količinama”, rekao je Putin na virtualnom investicijskom forumu u Rusiji.

“Postoje određeni problemi s tim, povezani s dostupnošću i nedostatkom potrebne opreme”, rekao je ruski predsjednik.

Moskva nastoji proizvesti 300.000 doza cjepiva ovaj mjesec, 800.000 u studenom i još 1.5 milijuna u prosincu, rekao je Manturov.

Putin se također osvrnuo na cjepivo suparnika koje je proizvela britanska tvrtka AstraZeneca u suradnji s Oxfordom, a koje koristi adenovirus čimpanze, a ne čovjeka.

“Znamo da su brojne europske zemlje već potpisale ugovor o isporuci cjepiva iz Britanije”, rekao je Putin.

“Nažalost, naši kolege koji su se susreli s nekim poteškoćama, razvijaju cjepivo na bazi adenovirusa majmuna”, dodao je ruski predsjednik.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.