Rusija će cijepiti 400.000 vojnika i ostalog vojnog osoblja protiv covida-19

0

Rusija namjerava protiv covida-19 cijepiti više od 400.000 vojnika i ostalog vojnog osoblja, rekao je u petak ministar obrane Sergej Šojgu, javlja Reuters i dodaje da je zemlja upravo zabilježila rekordan dnevni broj od 27.543 novih slučajeva zaraze.

Ministar obrane je podsjetio da se do sada protiv covida-19 cijepilo 2500 pripadnika oružanih snaga, a do kraja godine bi se taj broj trebao povećati na 80.000.

Rusija, čiji znanstvenici rade na više cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2, od rujna se suočava s naglim širenjem zaraze, no vlasti se radije oslanjaju na ciljane mjere u pojedinim regijama nego za zatvaranje cijele zemlje.

Indijska farmaceutska tvrtka Hetero će godišnje proizvoditi više od 100 milijuna doza ruskog cjepiva protiv covida-19 nazvanog Sputnik V, a prema ugovoru koji su sklopili Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) i indijski proizvođač lijekova.

Siberijski Institut Vector, koji razvija drugo rusko cjepivo protiv covida-19 EpiVacCorona, priopćio je da imunitet neće biti doživotan te da će se šest do 10 mjeseci nakon prve dvije injekcije morati provesti docjepljivanje, a nakon toga svake tri godine.

Institut je spreman godišnje proizvesti do pet milijuna doza cjepiva, kazao je Aleksandar Rižikov, voditelj odjela za zoonoze i gripu.

U Rusiji je do sada sveukupno zabilježeno 2.215.533 oboljelih i 38.558 umrlih.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.