Cijene nafte blizu 48 dolara

0

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 48 dolara, balansirajući između očekivanog sporog oporavka potražnje i predviđanja da će vodeći proizvođači produljiti sporazum o ograničenju ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u siječnju porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,99 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u veljači u kojima su bile više 25 centi i iznosile su 48,04 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 45 centi a nižoj cijeni, od 45,26 dolara.

Cijene su na oba tržišta rasle ovog tjedna zahvaljujući vijestima o potencijalnim cjepivima protiv covida 19. U drugoj polovini tjedna optimizam je donekle prigušilo upozorenje nekoliko znanstvenika na oprez pri analizi rezultata ispitivanja potencijalnog cjepiva AstraZenece.

“Uspješna distribucija cjepiva trebala bi prekinuti usku vezu između širenja zaraze i mobilnosti, ali globalna potražnja za naftom vjerojatno će i u tom slučaju dosegnuti pretpandemijske razine tek sredinom 2022. godine”, objavio je JP Morgan.

Pozornost ulagača već je preusmjerena na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika predvođenih Rusijom, na kojem bi se u ponedjeljak i utorak trebalo razgovarati o proizvodnoj politici

Ministri članica grupe trebali bi se neslužbeno sastati u subotu a službeni je sastanak zakazan u ponedjeljak i utorak

OPEC+ trenutno koordinirano smanjuje opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno a početkom sljedeće godine trebao je ublažiti rezove na 5,7 milijuna barela dnevno.

Tri izvora bliska grupi izjavila su za Reuters da je grupa sklona odgoditi povećanje proizvodnje.

“Ponavljamo da će prema našem mišljenju OPEC+ vjerojatno 30. studenoga odgoditi odluku o povećanju proizvodnje za dva milijuna barela dnevno za jedno tromjesečje, s 1. siječnja na 1. travnja”, napisali su u bilješci analitičari JP Morgana.

Trgovci se pribojavaju da bi povećanje libijske proizvodnje moglo rezultirali prekomjernom opskrbom. Libija je bila izuzeta iz sporazuma o ograničenju opskrbe i od početka rujna povećala je proizvodnju za više od 1,1 milijun barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 46,66 dolara, što znači da je pala 25 centi u odnosu na prethodni radni dan

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.