Lukašenko kaže da će odstupiti s vlasti kad se usvoji novi ustav

0

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko u petak je rekao da će odstupiti s predsjedničke pozicije jednom kad se usvoji novi ustav, dok je predložio da se reformama ograniče predsjedničke ovlasti, iako za te poteze nije dao vremenski okvir.

Lukašenko, koji se suočio s masovnim prosvjedima koji su tražili njegovo odstupanje s dužnosti nakon predsjedničkih izbora 9. kolovoza, javio se dan nakon što je ruski ministar vanjskih poslova rekao da nastavi s ustavnim reformama kako bi ublažio krizu.

“Neću biti predsjednik po novom ustavu”, citirala je Lukašenka novinska agencija Belta, a prenosi Reuters.

Rekao je da sadašnji ustav treba reformirati jer je u rukama predsjednika koncentrirano previše moći te bi moglo doći do “nevolje” ako sada preda vlast.

Izjavu je dao u bolnici u kojoj se liječe zaraženi od koronavirusa, gdje je nosio bijelo zaštitno odijelo te s maskom na licu razgovarao s pacijentima, iako nije imao rukavice.

Rusija, ključni saveznik, javno je poduprla Lukašenkovu namjeru da reformira ustav, no u jeku borbe Lukašenka s njegovim protivnicima, nijedan prijedlog se nije ostvario.

Prosvjednici su odbacili obećanja reformi kao taktiku odugovlačenja.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, rekao je Lukašenku u četvrtak da provede reforme koje je obećao, kao i druge sporazume koje je na samitu u rujnu dogovorio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.