INTERVJU: Vlatko Marinović: Na novim vijećnicima je da povrate povjerenje građana!

0

Vlatko Marinović, diplomirani pravnik, dugogodišnji pravni savjetnik i nositelj aktivnosti Pregovaračkog tima Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, čiji je rad rezultirao raspisivanjem lokalnih izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara nakon punih 12 godina. Ujedno i član Predsjedništva GO HDZ-a BiH Mostar te kandidat br. 6 na Gradskoj listi za Gradsko vijeće Grada Mostara, dao je intervju za naš portal politika24.net:

Izborili smo se za jednaku vrijednost glasa svakog građanina Mostara!

www.politika24.net: Prije svega, možete li nam objasniti kako je tekao proces pregovora oko izbora u Gradu Mostaru?

Cijeli povod sveobuhvatnom pregovaračkom postupku bila je sada već famozna Odluka Ustavnoga suda BiH s kraja 2010. godine vezana za izborna pravila za Grad Mostar. Tom Odlukom nadležni je Sud u osnovi zaključio kako vrijednost glasa svakog glasača u svih šest izbornih jedinica Grada Mostara mora biti jednaka, te je eksplicitno naložio tadašnjem sazivu Parlamentarne skupštine BiH da se neustavne odredbe Izbornoga zakona moraju izmijeniti u parlamentarnoj proceduri.

Kasnijim Rješenjem Ustavnoga suda iz 2012. godine ranija nametnuta izborna pravila stavljena su van snage, pa se od tog trenutka lokalni izbori u Mostaru nisu više niti mogli raspisati. Samim tim, Grad Mostar ostao je bez svog Gradskog vijeća i u javnosti je proglašen “gradom slučajem”, dok su izborna pravila za Grad Mostar kao integralni dio Izbornoga zakona BiH definirana kao “nerješiv politički problem”.

S druge pak strane, cijeli pregovarački proces se odvijao u nekoliko faza, koje je možda čak najlakše razlikovati prema pristupu bošnjačke političke scene i njihovih političkih predstavnika predmetnoj stvari.

Pregovarački tim Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar je obavio posao!

U prvoj fazi na snazi je bilo gotovo pa ignoriranje Odluke Ustavnoga suda BiH, prvenstveno jer je ista donesena na osnovu apelacije (zahtjeva) HDZ-a BiH, zbog koje su nametnuta izborna pravila službeno proglašena neustavnima i suprotnima Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima Opće skupštine UN-a.

Drugu fazu karakteriziralo je stalno zazivanje ponovne intervencije Ureda visoka predstavnika, u kojoj su otvoreno pozivali Visokog predstavnika da povrati svoje bonske ovlasti i ponovno nametne izborna pravila te ponovnim nametanjem odredi novi Statut Grada Mostara.

Nažalost, tek u trećoj fazi, kako to obično biva u Bosni i Hercegovini, “dolazimo do pameti“. Započinje konkretan pregovarački postupak o provedbi Odluke Ustavnoga suda, u kojem je do punog izražaja došao novi proaktivan i konstruktivan pristup Pregovaračkog tima Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar. Uspjeh je u simboličkom smislu odmah na početku bila izmjena paradigme cijelog ovog problema: inzistirali smo na pravnom aspektu koji se može riješiti, pritom ne zanemarujući politički kontekst stvari, te matematičkom aspektu problema koji se naprosto mora riješiti. Zahtijevali smo transparentnost pregovaračkog procesa i otvorili smo cijeli postupak prema javnosti, što se najbolje vidjelo 2018. godine na pregovorima u Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

U konačnici je sve to vodilo potpisivanju Političkog sporazuma u lipnju 2020. godine i usvajanju izmjena Izbornog zakona BiH već u srpnju 2020. godine. Bila je to najbrža implementacija nekog političkog sporazuma vezanog za izborno zakonodavstvo u dosadašnjoj povijesti Bosne i Hercegovine, a prva vezana za Grad Mostar usvojena kroz standardnu parlamentarnu proceduru, čime su ostvareni uvjeti za konačno raspisivanje lokalnih izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara 20. prosinca 2020. godine.

 

Ovo je posljednji put da Mostar ima izbore van redovite procedure

www.politika24.net: U svim lokalnim zajednicama izbori su održani 15. studenog, no izbori u Mostaru su zakazani za 20. prosinca ove godine. Zašto je to tako?

Pa najjednostavnije rečeno: zato što je to tako odlučio ovaj sastav Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, s obzirom da je ta odluka bila samo i isključivo u njihovoj nadležnosti.

Inače, lokalni izbori u svim ostalim općinama i gradovima u BiH raspisani su sukladno Izbornom zakonu BiH odnosno sukladno svemu onome što je i ranije stajalo u zakonu, ali su samo lokalni izbori u Mostaru raspisani upravo na temelju gore navedenih izmjena Izbornoga zakona, usvojenih u srpnju 2020. godine nakon pregovaračkog procesa i konačnog Političkog sporazuma.

Mostarci će, sasvim sigurno, još samo ove godine imati izbore izvan izbornog ciklusa svih ostalih općina  i gradova u Bosni i Hercegovini, odnosno svaki idući izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara biti će raspisani i organizirani u redovitoj proceduri i na isti dan kao i u svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Mislim da to daje još jedan poseban motiv za sve Mostarke i Mostarce da upravo na ove lokalne izbore izađu u što većem broju.

Iluzije su jedno, činjenice drugo: bez HDZ-a BiH ne bi bilo izbora u Mostaru

www.politika24.net: U pojedinim medijima se plasira informacija kako je Irma Baralija zaslužna za održavanje izbora u Mostaru. Kakav je Vaš komentar na to?

To je dokaz da svatko na političkoj sceni ove i ovakve Bosne i Hercegovine ima pravo na ozbiljnu dozu iluzije o vlastitoj političkoj važnosti.

Jasno je da izbori u Mostaru nisu mogli biti ni raspisani ni organizirani bez izmjena Izbornoga zakona. I to nije nikakvo pametovanje, nego bespogovorna činjenica. Također, vrlo je lako provjeriti tko je uopće predložio te izmjene (HDZ BiH) i tko je glasovao za njihovo usvajanje (između ostalih, prije svega HDZ BiH). U konačnici sve se to dogodilo prije samo nekoliko mjeseci, dogodilo se ljetos.

Sad odjednom Mostar može, a ljetos po nekima nije mogao nikako

No, upravo na tragu vašeg pitanja, postavlja se možda još važnije ironično pitanje: kako je moguće da netko sada sebe proklamira kao “donositelja ‘demokratije’ u Mostar” (na temelju čega uopće?), te kako sada odjednom “Mostar može”, a ljetos u Parlamentarnoj skupštini BiH raspravljajući i glasujući protiv izmjena tog ključnog zakona isti taj Mostar po njihovom mišljenju nije mogao nikako.

Dat ću sve od sebe da učinimo ovaj grad boljim za sve nas!

www.politika24.net: Kandidat ste HDZ BiH Mostar u Gradskoj izbornoj jedinici na rednom broju 6. Što za Vas kao osobu to znači?

Mislim da za sve Mostarce ovi izbori znače civilizacijski iskorak, praktičnu civilizacijsku stvar, jer smo stvarno predugo bili bez izbora, a pogotovo jer će ovo biti prvi lokalni izbori u povijesti Grada Mostara raspisani na temelju pravednih i demokratskih izbornih pravila, koja nisu nametnuta niti su derivat Daytonskog mirovnog sporazuma.

Bila bi mi iznimna čast biti predstavnik i zastupnik u predstavničkom tijelu svih građana Grada Mostara, odnosno u budućem sazivu Gradskoga vijeća Mostara.

Ako budem vijećnik, jedno je sigurno – neću to shvatiti olako. Radit ću kako sam oduvijek radio sve u životu, punom snagom i s dubokom sviješću o važnosti uloge predstavnika građana.

Rođen sam u Ilićima, u Mostaru. Živim ovdje, u gradu Mostaru. I ovdje su mi živjeli svi preci. Nemam iluzije o čarobnom štapiću, ali znam da se uz rad može puno postići. Ne namjeravam sjediti skrštenih ruku i ne mislim šutjeti. Mislim dati sve od sebe da učinimo ovaj grad boljim za sve nas.

Na novim vijećnicima je da povrate povjerenje građana!

www.politika24.net: Koji je najveći izazov s kojim će se Gradsko vijeće Mostara suočiti u naredne četiri godine?

Odmah na početku mandata, važan simbolički izazov s kojim će se sasvim sigurno suočiti svi izabrani gradski vijećnici bit će kako povratiti povjerenje, odnosno bolje rečeno kako uopće nanovo izgraditi povjerenje građana Mostara u instituciju Gradskoga vijeća kao predstavničkoga tijela svih Mostarki i Mostaraca.

S druge strane, u onom praktičkom smislu, izazov je već trasiran u predizbornom programu Gradskoga odbora HDZ-a BiH Mostar. Njega će trebati jasno i nedvosmisleno artikulirati u javnosti i odmah početi primjenjivati u praksi kroz izabranu većinu zastupnika u budućem sazivu Gradskoga vijeća: detaljna analiza Gradske uprave u strukturalnom smislu i u smislu funkcionalnosti iste, detaljna analiza svih javnih poduzeća u vlasništvu Grada i vrlo vjerojatno kadrovska prekompozicija i reorganizacija poslovanja unutar istih, s posebnim naglaskom na rad komunalnih poduzeća Grada Mostara koja će morati pretrpjeti ozbiljnu reformu svog poslovanja i funkcioniranja.

Mostar pobjeđuje!

www.politika24.net: I za kraj koja je Vaša poruka našim čitateljima, odnosno biračima?

Poštovani birači, Mostarke i Mostarci, u nedjelju, 20. prosinca, izađite na izbore i birajte kvalitetu života i sigurnost, jer u tu ključnu nedjelju pred kraj ove godine, Mostar pobjeđuje!

( politika24.net )

 

Share.

About Author

Comments are closed.