Njemačko gospodarstvo porast će ove godine 3,5 posto

0

Njemačko gospodarstvo porast će ove godine 3,5 posto, nakon pada za nekih pet posto u 2020., a pretpandemijskz razinu trebalo bi dosegnuti najranije u prvoj polovini iduće godine, predviđaju u njemačkom udruženju industrije (BDI).

Njihova prognoza za ovu godinu manje je optimistična od one njemačke vlade, koja je u listopadu predvidjela da bi gospodarstvo trebalo porasti 4,4 posto.

Zbog drugog vala pandemije gospodarstvo se ove godine neće vratiti na pretkriznu razinu, ali dobri su izgledi da je dosegne u prvoj polovini 2022. godine, rekao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.

U BDI-ju očekuju da će motor oporavka u ovoj godini biti izvozno orijentiran industrijski sektor, zahvaljujući poboljšanim izgledima za globalno gospodarstvo. Očekuju da će izvoz ove godine poskočiti za šest posto, nakon oštrog pada u 2020., procijenjenog na nekih 11 posto.

Osvrnuli su se i na američku politiku nakon izbora demokrata Joea Bidena za novog predsjednika.

“Izbor Joea Bidena olakšava put multilateralnim rješenjima i zajedničkim inicijativama za pravedno natjecanje na svjetskim tržištima”, rekao je Russwurm.

 ( Hina )
Share.

About Author

Comments are closed.