Britanski trgovci pozivaju na hitnu intervenciju u svrhu opskrbe Sjeverne Irske

0

Vodeći britanski trgovački lanci upozoravaju da je potrebna hitna intervencija kako bi se u narednim mjesecima spriječili prekidi u opskrbi hranom za područje Sjeverne Irske.

Britanija više nije dio jedinstvenog tržišta i carinske unije EU, no Sjeverna Irska je ostala povezana i sa carinskim područjem Ujedinjenog Kraljevstva i s tržištem Europske unije.

Usprkos tromjesečnoj odgodi primjene nekih pravila, police nekih trgovina u Sjevernoj Irskoj su od početka godine prazne jer tvrtke imaju teškoća tvrtke s uvozom robe iz Britanije.

Direktori grupacija kao što su Tesco, Sainsbury’s, Asda te Marks & Spencer u svome pismu su zatražili pomoć od Michaela Govea, britanskog ministra nadležnog za brexit. Napominju da razdoblje odgode plaćanja za kontrolu slanja namirnica u Sjevernu Irsku završava 31. ožujka te da je dotad potrebno osmisliti dugoročno rješenje.

“Sva naša poduzeća i dobavljači uložili su značajna sredstva tijekom posljednjih mjeseci da bi se izbjegao prekid opskrbe, no to je neizbježno ako se usvoje prijedlozi koji reguliraju transport hrane iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku”, upozoravaju u pismu.

“Shvaćamo da Europska komisija traži sve više usklađivanja s koncesijama koje je protokolom za Sjevernu Irsku, ali sadašnji prijedlozi, povećana birokracija i certifikacija u ovako kratkom roku nisu izvedivi.”

Čelnici trgovačkih lanaca pozvali su Govea da organizira posebnu radnu skupinu koja će koordinirati djelovanje vladinih agencija za carine i kontrolu uvoza hrane. Očekuju i da vlada i Europska unija shvate da je potrebno više vremena za razvoj novog sustava.

“Napredak  se mora vidjeti do 1. travnja. … Do tada, međutim, želimo biti sigurni da se trenutni proces zasnovan na ‘shemi pouzdanih trgovaca’ … neće promijeniti dok se ne dogovori funkcionalna zamjena”, zatražili su u pismu.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.