Sporazum o makrofinancijskoj pomoći EU ulazi u proces ratifikacije

0

Nakon što je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju između Europske unije i BiH o dodjeli 250 milijuna makrofinancijske pomoći, danas je na ovaj dokument svoj potpis stavio i europski ravnatelj za ekonomiju Paolo Gentiloni.

S obzirom na to da je uz memorandum o razumijevanju potpisan i Sporazum o zajam za makrofinancijsku pomoć EU, omogućeno je da u institucijama BiH započne proces ratifikacije međunarodnog ugovora nakon čega će sredstva biti operativna.

Budući je riječ o pomoći za više razina vlasti, čiji su predstavnici sudjelovali u pregovorima s EU, Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko, a u ime Središnje banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

Ministar Bevanda naglasio je kako je cilj makrofinancijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih financijskih institucija kao potporu za ekonomsku stabilnost.

„Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH“, objasnio je ministar Bevanda.

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tijekom odlučivanja.

Ovim Memorandumom sukladno prethodnim odlukama Europskog parlamenta i Vijećem Europske unije BiH stavljena je na raspolaganje makrofinancijska pomoć u iznosu od 250 milijuna eura u obliku zajma.

Potpisivanje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez uobičajenih ceremonija,  a ministar Bevanda zahvalio se  EU na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima na uspješno okončanim pregovorima.

( mft.gov.ba )

Share.

About Author

Comments are closed.