Britanija skratila rok plaćanja velikih kompanija malim dobavljačima

0

Velike kompanije u Britaniji moraju ubrzati plaćanja malim dobavljačima, poručio je regulator, skrativši rok plaćanja kako bi se malim poduzećima pomoglo da prebrode koronakrizu.

Novi je rok plaćanja malim dobavljačima, s maksimalno 50 zaposlenih, 30 dana i upola je kraći nego dosada, prema dobrovoljnom kodeksu koji je utvrdila vlada.

Za srednja poduzeća i velike kompanije i dalje vrijedi rok od 60 dana, napominje BBC, a izmjene omogućuju dobavljačima i da zaračunavaju kamate na probijanje roka uplate.

Vlada će i dalje objavljivati imena kompanija koje dobavljačima ne plaćaju u roku, ističe BBC, dodajući da je kodeks do sada potpisalo više od 2.800 velikih kompanija.

Problem kašnjenja s plaćanjem nije od jučer, upozorila je vlada, ukazujući na 23,4 milijarde funti računa koji nisu plaćeni u zakonom propisanom roku. Situacija se znatno pogoršala nakon izbijanja epidemije koronavirusa.

Skraćeni rok plaćanja pomoći će u oporavku britanskog gospodarstva, ustvrdio je ministar poduzetništva Paul Scully.

“Naše sjajne male tvrtke bit će ključne za naš oporavak od pandemije koronavirusa i podupirat će milijune zaposlenih i članova njihovih obitelji širom Velike Britanije,” rekao je Scully.

“Prekoračenje roka plaćanja uzrokuje stvarne poteškoće malim poduzećima, a problem je sada još rašireniji nego inače zbog kontinuiranog utjecaja pandemije”, istaknuo je privremeni povjerenik za mala poduzeća Philip King.

“Potpisnici kodeksa iz kompanija svih veličina pokazuju da uistinu žele suzbiti kulturu zakašnjelih plaćanja i pomažu u jačanju poslovnog povjerenja”, dodao je King.

Prema podacima Federacije malih poduzeća (FSB), probijanje rokova plaćanja uzrok je gašenja oko 50 tisuća tvrtki godišnje, što šteti prosperitetu Britanije i prijeti radnim mjestima.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.