Prvi zamrzivači ultrahladnog lanca koje UNICEF donira, stigli u Bosnu i Hercegovinu

0

Prvi zamrzivači koje donira UNICEF za pohranu COVID-19 cjepiva u ultrahladnom režimu (do – 80° C) stigli su u Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnica UNICEFa u BiH, dr. Rownak Khan, formalno je uručila ovu donaciju UNICEF-a, ministrici civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankici Gudeljević.

Dva zamrzivača, čiji je kapacitet po 500 l, odnosno 173,550 doza cjepiva, bit će daljnje distribuirana Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje RS, odnosno Banja Luku.

Ministrica Gudeljević, ovom prigodom je naglasila da očekuje skoru isporuku cjepiva, koje je država BiH platila COVAX-u.

Ministrica Gudeljević je izrazila zahvalnost UNICEF-u na kontinuiranoj pomoći BiH, s posebnim naglaskom na posljednju donaciju koja će u ovim trenucima biti od iznimne pomoći zdravstvenim institucijama u BiH.

Pored ove donacije, UNICEF, kao vodeća agencija, sa najdužim iskustvom u nabavi cjepiva, opreme za imunizaciju i hladnog lanca, poručio je i dodatnu količinu zamrzivača za pohranu cjepiva u ultrahladnom lancu, koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, a u skladu sa potrebama entitetskih zavoda odnosno instituta za javno zdravstvo. Radi se o zamrzivačima, kapaciteta od 383 l s mogućnošću skladištenja 132,000 doza, koji bi trebali stići u BiH tijekom veljače.

Ovi zamrzivači prvenstveno su namijenjeni skladištenju cjepiva poput Pfizer BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na – 70° C.

„UNICEF u Bosni i Hercegovini, od početka pandemije COVID-19 radi zajedno sa institucijama Bosne i Hercegovine, kako bismo pomogli vlastima u domenu krizne komunikacije, osiguranja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne djelatnike, te interventne nabave neophodnih sredstava za zaštitu, cjepiva i opreme za hladni lanac. Kao odabrani logistički koordinator nabave cjepiva za COVID-19, putem mehanizma COVAX, još jednom napominjemo da su cjepiva javno dobro, te da ne smiju biti rezervirane isključivo za bogate države i pojedince. Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije“, rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.

 ( mcp.gov.ba )

Share.

About Author

Comments are closed.