Kontejersko naselje u Petrinji očekuje prve stanovnike idućega tjedna

0

Stambeno-poslovno naselje koje se podiže na platou starog sajmišta u Petrinji već bi idućeg tjedna trebalo primiti prve stanovnike pogođene potresom, dok bi taj mali kontejnerski grad čitav trebao biti dovršen za mjesec dana, doznaje se od državnog tajnika za infrastrukturu.

Izvođač radova tvrtka Strabag u srijedu je počela pripremati infrastrukturu za kompleks površine 18.200 metara četvornih na kojem će biti podignuti stambeno naselje sa sto jedinica i gospodarska zona koju grad Petrinja realizira s poduzetnicima, rekao je Hini državni tajnik infrastrukture i član stožera za uklanjanje posljedica od potresa Tomislav Mihotić.

Planirano je da cijeli plato bude dovršen za 20 dana do jednog mjeseca,ali će se prve kontejnere početi postavljati već za nekoliko dana.

Mihotić objašnjava da će se uređenje prostora i stvaranje uvjeta za život provoditi u fazama pa će se prije postavljanja kontejnera napraviti infrastrukturu, što uključuje vodu, kanalizaciju, struju, odvodnju i oborinske vode a potom i urediti ceste i parkirališta.

Prostor će se prema postojećoj dokumentaciji moći koristiti dvije godine, a pokaže li se dugoročnija potreba, posebice u odnosu na poslovni dio ishodit će se potrebne dozvole.

Kompleks će kad bude dovršen biti kao pravi mali grad sa svim sadržajima, od pekarnica do frizeraja, što bi Petrinji dok se ne dovrši obnova trebalo barem donekle omogućiti normalan život.

Investitor kompleksa je grad Petrinja koji će u stambenom djelu imati pomoć stožera, a poslovnom djelu udruga i tvrtki s područja Petrinje, zainteresiranih za rad na tom prostoru s obzirom na to da dobar dio ne može obavljati svoj posao u oštećenim prostorima.

U stambenom djelu bit će u prvom redu smješteni stanovnici Petrinje kojima će to biti privremeni dom dok im se ne osiguraju čvrsti objekti. Procjenjuje se da će u 100 kontejnera privremeni krov nad glavom naći između 300 do 400 ljudi.

Mihotić kaže da će se u slučaju većih potreba razmišljati o širenju ili gradnji novog centra, no sadašnji plan trenutno zadovoljava potrebe koje je iskazala Petrinja.

Napominje da su imali sastanke s predstavnicima Gline i Siska čije se potrebe sagledavaju te da će se pitanju smještaja vjerojatno pristupiti na isti način.

Zaključio je da su u gradovima očito drugačije potrebe u odnosu na ruralne sredine gdje su stanovništvu omogućili kontejnere u blizini kuća kako bi se mogli brinuti o stoci.

Izvođač radova, tvrtka Strabag osigurala je za podizanje stambeno-poslovne zone 23 radnika, pet ili šest strojeva i dvadesetak kamiona. Prvotno je Hrvatska vojska sudjelovala u poravnavanju terena.

Ovih dana, kazao je Mihotić, teleoperateri postavljaju bazne stanice kako bi se kvalitetnim signalom pokrilo slabo pokrivena područja i omogućilo djeci online praćenje nastave, a prva postaja bit će postavljena u četvrtak na privremenoj lokaciji u Gornjim Bačugama.

Dosada je na potresom pogođenom prostoru postavljeno 877 kontejnera, prijavljeno 46 tisuća oštećenih objekata, 25 tisuća je pregledano, a od toga ih gotovo 3000 ima crvenu oznaku.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.