Slovenija izdala 60-godišnje eurobveznice

0

Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.

“Izdane su 60-godišnje obveznice u visini 0,5 milijardi eura, s prinosom do dospijeća od 0,70 posto i kuponskom kamatnom stopom od 0,6875 posto, što je usporedivo s uvjetima zaduživanja za zemlje kao što su Francuska i Belgija”, priopćilo je ministarstvo financija.

To je drugo ovogodišnje izdanje državnih obveznica, nakon što je početkom siječnja Slovenija izdala 10-godišnje obveznice u vrijednosti od 1,75 milijardi eura, po prvi put po negativnoj kamatnoj stopi, a emisiju 30-godišnjih obveznica dopunila za još 250 milijuna eura.

Ukupno je Slovenija pod povoljnim uvjetima ove godine osigurala 2,9 milijardi eura dugoročnog financiranja za potrebe državnog proračuna, u skladu s Vladinim programom financiranja.

Novim zaduživanjem među ostalim je otplaćeno 1,65 milijardi eura već dospjelog duga i kamata, a do kraja ove godine dospijeva dodatnih 1,95 milijardi eura duga, podaci su Ministarstva financija.

Po zadnjim procjenama Ministarstva, slovenski javni dug će do kraja godine zbog povećanih proračunskih potreba dosegnuti 37,7 milijardi eura, odnosno 82,4 posto BDP-a, ali će trošak kamata na taj dug pasti za 0,1 postotni bod,  na 1,6 posto BDP-a, zbog povoljnoj kreditnog rejtinga i povijesno niskih kamatnih stopa.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.