Zabrinutost zbog širenja covida 19 zadržala cijene nafte ispod 56 dolara

0

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara budući da je širenje zaraze covidom 19 širom svijeta potisnulo u drugi plan neočekivani pad zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala je 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,54 dolara. Na američkom je tržištu kliznula 31 cent, na 52,30 dolara.

Pozornost trgovaca zaokupio je danas podatak da je broj zaraženih covidom 19 u svijetu premašio 100 milijuna. Zaraza se širi u Europi i Americi, a Azija pokušava suzbiti nova žarišta epidemije.

Drugi po veličini svjetski potrošač nafte Kina sučeljen je s opetovanim širenjem koronavirusa, iako su danas objavljeni službeni podaci pokazali 75 novopotvrđenih slučajeva covida 19 tokom jednog dana, najmanje od 11. siječnja.

Trgovci strahuju da će širenje covida zakočiti potražnju, budući da mnoge vlade postrožuju epidemiološke mjere i ograničavaju putovanja.

“Problemi s potražnjom nastavit će se još neko vrijeme”, zaključuje Eugen Weinberg iz Commerzbanka

Razbuktavanje pandemije potisnulo je u drugi plan neočekivani pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 5,3 miijuna barela, prema jučer objavljenom izvješću Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali da će izvješće pokazati rast zaliha.

Američka vlada objavit će podatke tokom dana.

Značajniji pad cijena zakočila je smanjena ponuda, zahvaljujući ponajprije dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da ograniče opskrbu za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji.

OPEC+ trebao bi na proljeće razgovarati o blagom povećanju proizvodnje, a Saudijska Arabija već je poručila da je protiv takvog poteza, smanjivši jednostrano opskrbu za još milijun barela dnevno.

“Nafta se konsolidira. Smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, usklađenost članica OPEC+ veća od 85 posto i nezasitna azijska potražnja ukazuju da je nafte već dotaknula najniže ciklične vrijednosti za 2021.”, napisao je Jeffrey Halley iz brokerske kuće OANDA.

Trgovci čekaju i završetak dvodnevne sjednice američke središnje banke o moneratnoj politici, iako se procjenjuje da Fed neće mijenjati politiku jer želi ubrzati gospodarski oporavak.

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 54,87 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.