INTERVJU: Damir Džeba: Okovani zabranama, podvalama u predstavljanju, izborima i diplomaciji

0

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Skupštini HNŽ-a, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Damir Džeba u intervjuu za naš portal politika24.net govori o temama i zaključcima posljednje Sjednice Skupštine HNŽ-a, rezultatima izbora u Mostaru,  postupcima i aktivnostima Središnjeg izbornog povjerenstva, komentira potez ministrice vanjskih poslova Bisere Turković oko negiranja ratnih zločina mudžahedina, te komentira nedavne izjave Bakira Izetbegovića koji je najavio “razbijanje okova” nakon izbora 2022. godine

www.politika24.net: Prije nekoliko dana održana je Sjednica Skupštine HNŽ-a.  O kojim se sve temama raspravljalo i koji su zaključci Sjednice?

Na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a bilo je dosta kvalitetnih rasprava i prijedloga zastupnika uz rad prema predviđenim točkama dnevnog reda 8. zasjedanja. Uvažavajući sve što su kolege zastupnici rekli podnio sam Inicijativu za žurno ukidanje mjera zabrane kretanja od 23.00 do 5.00 sati te ublažavanje ili ukidanje mjera u obrazovanju, turizmu, ugostiteljstvu i sportu u HNŽ.

Značajno poboljšanje epidemiološkog stanja u HNŽ-u, manje slučajeva zaraze a veći broj oporavaka, upućuje na žurno ukidanje zabrana kretanja i mjera posebice vezane za obrazovanje i gospodarstvo te vraćanje u normalno stanje. Pozitivan primjer imamo u Zapadno-hercegovačkoj županiji i ne vidim razlog što mi čekamo.

Obrazovanje se mora vratiti u normalan ritam rada, a našim gospodarstvenicima se mora omogućiti normalno poslovanje, posebice onima koji su najviše pogođeni raznoraznim ‘korona’ zabranama i ograničenjima, turizam, ugostiteljstvo, obrtništvo i dr.

Tijekom zasjedanja Skupština je usvojila Zakon o izmjeni Zakona o koncesijama u HNŽ-u, nacrt  Zakona o izmjenama i dopuna Zakona o slatkovodnom ribarstvu u HNŽ-u s zaključkom da se uvaže i razmotre izlaganja zastupnika te da nadležno ministarstvo organizira javnu raspravu u roku od 60 dana.  Donesene su i Odluka o usvajanju Strategije razvoja lokalnih putova HNŽ-a za razdoblje 2020.-2030. Koju je  predstavio ministar Stjepan Krasić i Odluka o osnivanju Javne ustanove Odgojni centar HNŽ-a.

Skupština HNŽ-a je jednoglasno Odluku o proglašenju špilje Vjetrenica i dio Popova polja zaštićenim dijelom prirode na inicijativu zastupnice Stane Burić.

Na prijedlog zamjenika predsjedatelja Tomislava Martinovića usvojen je zaključak kojim se sve ribarske udruge u HNŽ- u oslobađaju koncesijske naknade za 2020. godinu iz razloga što su i one indirektno pogođene zabranama i mjerama korona krize.

Također je usvojen zaključak kojim je zadužena Vlada HNŽ-a da u roku od 15 dana pripremi Informacija o stanju u zdravstvenom sustavu i zdravstvenoj zaštiti u HNŽ koju će Skupština razmatrati na svom narednom zasjedanju.

 www.politika24.net: Kako komentirate rezultate izbora u Mostaru? Dogodilo se i to da je nekoliko stotina birača s nekoliko gradskih područja  evidentno promijenilo svoje prebivalište i prijavilo se na gradsko područje Jug s namjerom da utječu na izborni rezultat. Kako to komentirate i  kako komentirate postupke i aktivnosti Središnjeg izbornog povjerenstva i cijelu situaciju oko procesa prebrojavanja glasova od strane SIP-a ?

 Izborni proces za Gradsko vijeće Grada Mostara je duboko kompromitiran. Izbornim inženjeringom i prebacivanjem birača iz drugih gradskih izbornih jedinica u izbornu jedinicu Jug je utjecao na izborni rezultat. Zbog toga smo podnijeli tužbe a jasno je kako Središnje izborno povjerenstvo BiH, u ovom sazivu, nekompetentno te je izvan svih razumnih rokova brojalo listiće skoro 30 dana otprilike 51 tisuću birača.

Od toliko dugo vremena očekivanih izbora u Mostaru se ušlo potpuno nespremno, te umjesto da dobijemo čist i uredan izborni proces, da dobijemo izbornu volju građana Mostara, mi imamo lakrdiju od izbornog procesa.  Pogledajte skandale s preferencijama.  Mostarcima je ukradena demokracija i vidimo na dokazanim primjerima kako upisani brojevi glasova za stranke ili preferencije u zapisnicima s biračkih mjesta uopće ne odgovaraju stvarnoj izbornoj volji birača koja se nalazi na glasačkim listićima u vrećama. Ovo se mora do kraja istražiti, pozvati na odgovornost i procesuirati.

www.politika24.net: Presuda ratnom zapovjedniku 3. korpusa Armije BiH i direktnom rukovoditelju odreda „El Mudžahid“ čiji su članovi činili zločine nad nebošnjačkim stanovništvom konačno su dobili svoj pravni ishod. No, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković negira ratne zločine mudžahedina. Kako komentirate taj njen potez?

 Ministricu vanjskih poslova BiH B. Turković treba osvijestiti i vratiti na europsko tlo jasnom porukom i izjavom ministra vanjskih poslova Njemačke Heike Maasa koji je rekao: “U zemlji koja želi ući u EU jednostavno nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca”.

Kolege iz Europske unije su ostali šokirani kad su vidjeli da je ministrica vanjskih poslova BiH B. Turković sebi dozvolila komentiranje presude Suda BiH koji je Sakiba Mahmuljina proglasio krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika te ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudio ga na 10 godina zatvora.

Ovakav čin se tretira kao izravan pritisak političara na neovisnost sudstva u slučaju gdje se moraju otkriti stravični ratni zločini preteče ISIL-a odnosno odreda „El Mudžahid“ pod zapovjedništvom tzv. Armije BiH. Aktualna ministrica vanjskih poslova BiH na svom facebook profilu staje u obranu i na određen način pravda brutalne zločine stranih ratnika u BiH mudžahedina simulirajući to oslobađanjem teritorija. Ministar vanjskih poslova BiH bi trebao predstavljati interese svih građana BiH i raditi u najboljem interesu za BiH i pokušati ne sramotiti svoju državu.

Očigledno aktualna ministrica ne shvaća ozbiljno svoju težinu, težinu i ozbiljnost svog položaja s kojeg šalje jednostrane ekstremne, radikalne poruke prema Hrvatima i Srbima, a u konačnici šteti Bosni i Hercegovini u cjelini.

Istina je da su strani ratni plaćenici mudžahedini odreda „El Mudžahid“ ‘oslobodili’ života 55 građana Bosne i Hercegovine, ritualno im kidajući glave koje su zarobljeni civili morali ljubiti. Za ovaj zločin tek sada se vodi proces u završnoj fazi.

Biseri Turković je izgleda važnije braniti neobranjive brutalne ratne zločine, opravdavati kidanje srpskih glava, tjeranje zarobljenih civila na ljubljenje odsječenih glava, od predstavljanja BiH na dostojan način, kao pravi domoljub. Sasvim je nedostojno da se jedna ministrica vanjskih poslova upusti u komentiranje prvostupanjske presude suda. To je izravan pritisak izvršne vlasti na neovisnost sudstva kako bi se obranili i zataškali zločini preteče ISIL-a u BiH tj. odreda El Mudžahid.

www.politika24.net: Lider SDA Bakir Izetbegović nedavno je otvoreno najavio „razbijanje okova“ nakon izbora 2022. godine. Kako shvaćate tu njegovu izjavu i kako spriječiti scenarij koji zaziva predsjednik SDA?

 Hrvati i Srbi u BiH se moraju osloboditi okova koje im nameće politika unitarizacije i politika podvala koju vidimo na djelu pod vodstvom Bakira Izetbegovića.

Unitarizacijom se želi prije svega u potpunosti centralizirati Federacija BiH u kojoj će se sve odlučivati u Sarajevu. Nasilnim političkim djelovanjem se hoće sve odluke donositi u zastupničkim domovima bez bilo kakve uloge ili utjecaja doma naroda, bilo na federalnoj bilo na državnoj razini. Ide se u proces tzv. ‘formiranja građanske države’ u kojoj će unitarno vladati probošnjačka SDA i njezini sateliti poput DF-a.

Izetbegović hoće ukidanje domova naroda PSBiH i FBiH svjesno gurajući podvalu da se domovi naroda koriste za blokade. E pa stvari stoje ovako. Primjerice, u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH do sada se 15 puta koristio mehanizam vitalnog nacionalnog interesa. Od toga 13 puta su to koristili Bošnjaci a dva puta Hrvati. Politici SDA koja je koristila ovaj mehanizam je čak vitalni bošnjački nacionalni interes da Hrvati u BiH nemaju prava informiranja na svom materinjem jeziku u okviru javnog RTV sustava.

Isto su koristili pri prijedlogu hrvatskih stranaka oko izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Radilo se o rješenju kojim bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u onim institucijama koje su po Ustavu određene za predstavljanje naroda. Nastavkom procedure Ustavni sud BiH je odlučio kako prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH od 28. travnja 2017. godine nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, a nisu nam ni do dan danas objasnili zašto bi i bio povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka u ovom predmetu.

Ovi okovi se moraju razbiti, okovi koji sprječavaju Hrvatima u BiH birati svoje političke predstavnike, da budu i politički narod kako to Ustav BiH i jamči. Moraju se razbiti okovi bošnjačke SDA politike koja nas je sve u BiH okovala podvalom u poziciji Željka Komšića, podvalom u likovima koji se za potrebe politike i koristoljublja izjašnjavaju kao Hrvati ili Srbi pa imamo posljednje slučajeve u Bihaću gdje se Zulfikar Handukić ‘prekrstio’ u Hrvata, u Sarajevu gdje se u Gradskom vijeću Jasmin Skorupan odjedanput osjeća Srbinom ili Nermin Džino Hrvatom. Ne zaboravimo i ‘šampione’ presvlačenja u tuđi nacionalni identitet radi borbe za fotelju i novčanu korist poput Edina Fejzića, ili urnebesne ‘nacionalne borbe’ između Anela Šahinovića i Ramiza Halkića koji su se javno svađali tko je ‘veći Hrvat’ a na kraju im je šešir presudio. Primjera ovakvih podvala ima jako puno kojima se derogira Ustav BiH, krši Daytonski sporazum i odrednice obvezne nacionalne zastupljenosti u institucijama BiH.

Politika podvala se može opisati tzv. ‘Pokvić politikom’ o kojoj sam već jednom za Vaš portal napisao: „Na sceni imamo, već duže vrijeme, provedbu ‘Pokvić politike’. Nacrtaj, išaraj, ocrni, izmisli, konstruiraj, slaži, obmani, podvali, zalijepi etiketu i pribodi najcrnji sadržaj, povijesni i politički, hrvatskom narodu, pojedincima i političkim strankama. Onda pošalji takvu sliku domaćoj i svjetskoj javnosti. Pošalji dopisništvima, NGO- sektoru, međunarodnim organizacijama, veleposlanstvima, stavi na portale, wikipediju, …itd. Za ‘Pokvić TV priloge’ o ‘mržnji, fašizmu, segregaciji, ustaštvu’ bit ćete nagrađeni vođenjem informativnog programa“.

( politika24.net )

 

Share.

About Author

Comments are closed.