Slovenija: Pad zaraze, izlazna strategija za covid bolnice

0

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno samo 247 zaraza koronavirusom, uz 8 preminulih od Covida-19, pa bi uz takve trendove već idući tjedan moglo doći do ukidanja policijskog sata, uz postupno vraćanje bolnica redovnim programima, potvrdila je u ponedjeljak slovenska vlada.

U bolnicama je  trenutno još 584 covid pacijenata i njihov se broj nastavlja smanjivati, pa su prema “izlaznoj strategiji” vlade dvije bolnice već prestale primati takve bolesnike i vraćaju se svojim redovnim programima, kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Alenka Forte, državna tajnica u  ministarstvu zdravstva.
Strategija povratka bolnica redovnim programima vezana je na broj hospitaliziranih u cijeloj državi i sastavljena je od četiri faze. Kad u bolnicama bude manje od 100 oboljelih oni će se liječiti samo u najvećim bolnicama u Ljubljani i Mariboru, te bolnici za plućne i respiratorne bolesti Golnik.

U međuvremenu ministarstvo zdravstva preporučuje bolnicama da do daljnjega 10 posto raspoloživih bolničkih postelja i dalje imaju “rezervirane” za oboljele od covida.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je trenutno još samo  11.032 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dvostruko manje nego pred koji tjedan, a 14-odnevna incidencija – broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna – spustila se na 522. Tako se Slovenija s trećeg mjesta najugroženijih europskih država spustila na peto, no vlada i dalje upozorava na opasnost  povratka na lošiju epidemiološku sliku ako građani budu zanemarivali propisane mjere.

Protekli je vikend u Sloveniji bio prvi nakon što je ukinuta zabrana napuštanja matičnih općina, a bili su otvoreni i svi trgovački centri.

U trgovinama je obvezno nošenje maski, držanje razmaka od dva metra, dezinfekcija ruku.
Još nisu cijepljene sve osobe starije od 80 godina, ali ni svo zdravstveno osoblje, a preostali zdravstveni djelatnici pozivaju se kampanjom na cijepljenje.

U Sloveniju je u ponedjeljak prispjelo novih 22.230 doza Pfizer-BioNTechova cjepiva, a do nedjelje je cijepljeno ukupno 94.304 ljudi, nešto manje od pet posto populacije.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.