INTERVJU: Gradonačelnik Kordić: Svoje znanje i energiju ću posvetiti Mostaru, biti ću pokretač i zagovornik svakog konstruktivnog rada

0

Novoizabrani gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić u intervjuu za naš portal politika24.net govori o svojim prvim dojmovima otkako je postao gradonačelnik Mostara, o izazovima koji su pred njim, o projektima i problemima u gradu Mostaru kojima će se prvo posvetiti, objašnjava kakva očekivanja ima od novih gradskih vijećnika, kakav Mostar će graditi u naredne četiri godine, te što Mostarke i Mostarci mogu očekivati u vremenu koje je pred nama.

www.politika24.net: Prije svega iskrene čestitke na izboru za gradonačelnika Mostara. Kako se osjećate? Što za Vas znači biti gradonačelnik Mostara?

Hvala lijepo na čestitkama! Osjećaj je moram priznati još uvijek mješovit, s jedne strane sam sretan zbog velike časti što su me vijećnici izabrali za gradonačelnika, a s druge strane osjećam veliku odgovornost prema svim građankama i građanima Mostara zbog svih izazova koje nas očekuju u gradu Mostaru u idućem mandatnom razdoblju. Ova dva osjećaja daju mi posebnu energiju i entuzijazam da stvari u gradu Mostaru mijenjamo na bolje i pokrenemo pozitivne procese koji su dugo u zastoju. Za mene je značenje uloge koja mi je povjerena najveća životna čast. Rodio sam se u Mostaru, živim u ovom gradu, tu je moja obitelj i s te strane sam neizmjerno sretan što sam gradonačelnik Mostara.

www.politika24.net: Nakon godina uspješnog rada na čelu Doma Zdravlja sada idete na još odgovorniju i zahtjevniju funkciju. Je li Vam žao što napuštate Dom zdravlja i idete u totalno novi izazov?

Da, istina je da odlazim iz Doma zdravlja u kojem smo dosta posla i iskoraka napravili u posljednjem razdoblju i doista moram zahvaliti cijelom timu u Domu zdravlja, svim zaposlenicima na stvarno korektnoj suradnji. Napravili smo, mogu slobodno kazati, velike iskorake kada je u pitanju i organizacija rada, infrastruktura i ostalo, pa mi je s te strane malo i žao što odlazim iz Doma zdravlja. Naravno, Dom zdravlja je jedna od gradskih firmi, tako da povezanost itekako ostaje. Moram reći da je za mene osobno uloga ravnatelja u Domu zdravlja Mostar bila mjesto gdje sam došao do jako puno spoznaja o važnosti organizacije rada i upravljanja, kao i kvalitete međuljudskih odnosa, generalno puno sam naučio. S druge strane, svjestan sam da idem na puno odgovornije mjesto, sretan sam i jako motiviran što mogu svoja stečena znanja i vještine koristiti kako bi pomogao svojim sugrađanima u podizanju kvalitete života u našem gradu Mostaru. Zbog toga sam jako motiviran.

www.politika24.net: Pred Vama je mnogo posla i zadaća. No, što će za početak biti prioriteti? Koji su projekti, odnosno problemi u gradu kojima ćete se prvo posvetiti?

U pravu ste, svi smo svjesni da su pred nama brojni izazovi i na nama je da pronađemo način kako upravljati vremenom i resursima pri rješavanju nagomilanih obaveza. Rekao sam nedavno u jednom razgovoru kako moramo promijeniti paradigmu i donijeti new deal za Mostar. Pri tome mislim da moramo svi zajedno biti na istom tragu kada je u pitanju želja za pokretanjem grada. Kada bismo krenuli sada nabrajati prioritete sigurno da ih imamo jako puno, koji su gotovo jednako važni. Naravno da ćemo se baviti i čistoćom u gradu, rješavanjem pitanja deponije Uborak, ali isto tako ćemo se baviti razvojem grada, kada su u pitanju prometnice, Zračna luka Mostar, pitanje zelenih površina itd. Sve to će nam biti prioriteti, ali podvlačim, najvažnije je da se sve službe grada, svi gradski vjećnici i ja osobno kao gradonačelnik opredjelimo za konstruktivan rad.  Siguran sam da ćemo u tome uspjeti!

www.politika24.net: Što očekujete od vijećnika u Gradskom vijeću Mostara?

Sada već na temelju iskustva, konkretno kroz nekoliko susreta u Gradskom vijeću siguran sam kako imamo dovoljno kvalitetnih, konstruktivnih i dobronamjernih vijećnika da možemo svi skupa očekivati sustavan rad obogaćen novim idejama. Očekujem kao gradonačelnik njihovu potporu u radu, kao i korektiv za svako djelovanje Gradske uprave. Već sam više puta naglasio da jedna osoba može biti pokretač aktivnosti i to ću kao gradonačelnik sigurno i biti, ali sinergijsko djelovanje svih dionika koji upravljaju gradom nema alternativu. Siguran sam da će u idućem djelovanju ovoga saziva Gradskog vijeća prevladati zdrav razum i teme koje se tiču života svih naših sugrađana i da će biti što je moguće manje politikanstva.

www.politika24.net: Kakav Mostar ćete graditi u naredne četiri godine koji su pred Vama?

Mostar je svime onim što čini njegov identitet grad biser. Uz neprocjenjiva kulturna i povijesna dobra Mostar je svojim položajem gospodarsko, prometno i znanstveno središte cijele regije. Sve to Mostar mora kapitalizirati i realizirati potencijale koje ima, a tu je uloga gradonačelnika i službi koje upravljaju gradom doista jako bitna. Želimo svi zajedno graditi jedan europski grad u kojem će se svaki stanovnik osjećati ugodno, svaki student prihvaćeno i svaki radnik sigurno. Želimo osigurati uvjete za ostanak i razvoj svim našim sugrađanima i siguran sam da ćemo svi zajedno u tome i uspjeti.

www.politika24.net: I za kraj koja je Vaša poruka Mostarkama i Mostarcima?

Hvala svim Mostarkama i Mostarcima na povjerenju koje ste dali meni osobno, ali i svim vjećnicima koji danas čine Gradsko vijeće. Došlo je vrijeme da radimo na programima koje smo vam kroz kampanju komunicirali. Jedan od naših osnovnih ciljeva je uključivanje svih sugrađana u funkcioniranje grada i s te strane očekujemo i vaše sugestije i stalnu komunikaciju. Svaka vaša ideja i prijedlog je dobrodošao. Svi trebamo dati svoj doprinos da nam grad bude čistiji, ljepši i ugodniji za život. Možete očekivati da ću svoje znanje i energiju posvetiti Mostaru i biti pokretač i zagovornik svakog konstruktivnog rada.

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.