Mađarska ostaje djelomično zatvorena do 15. ožujka

0

Mađarska će produljiti djelomično zatvaranje do 15. ožujka jer se očekuje daljnji rast zaraza iduća dva tjedna, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana u četvrtak.

Gergely Gulyas rekao je na brifingu da će iduća dva tjedna biti “iznimno teška” te da će se ubrzati cijepljenje nakon što je Mađarska počela cijepiti kineskim cjepivom Sinopharm u srijedu.

Očekuje se da će premijer Viktor Orban idući tjedan primiti cjepivo kineskog Sinopharma, dodao je Gulyas.

“Treći val (pandemije) zahvatio je Mađarsku i covid brojke će se pogoršati u idućih tjedan do dva”, rekao je Gulyas. “Neki tvrde da ćemo vidjeti dramatično pogoršanje.”

Mađarska je u četvrtak potvrdila 4385 novih zaraza, najviše ove godine. Nacija s 10 milijuna stanovnika potvrdila je od početka pandemije 414.514 zaraza i 14.672 mrtvih.

Sve osnovne škole zatvorene su od 11. studenog, hoteli i restorani mogu samo dostavljati hranu, zabranjena su sva okupljanja i na snazi je policijski sat od 20 sati.

U Mađarsku bi u ožujku i travnju trebalo stići milijun doza cjepiva Sinopharma te još 3,5 milijuna u svibnju.

Mađarska je u srijedu počela cijepiti stanovništvo cjepivom Sinopharm nakon što je prošli tjedan u prvoj pošiljci pristiglo 550.000 doza i time postala prva članica EU-a koja koristi kinesko cjepivo.

Ranije je već krenula cijepiti ruskim Sputnjikom V. Stanovništvo se cijepi i cjepivima Pfizera/BioNTecha, Moderne i AstraZenece.

Kinesko i rusko cjepivo nije još odobrio europski regulator.

Dosad je nešto više od pola milijuna ljudi primilo bar jednu dozu cjepiva.

Prema podacima statističkog ureda, sve više Mađara voljno se cijepiti.

Sredinom veljače, 40 posto ih je navelo da se želi cijepiti, a 26 posto da bi se moglo.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.