Španjolska najavila novu pomoć kompanijama

0

Španjolska vlada najavila je novi paket pomoći vrijedan 11 milijardi eura, kojima namjerava poduprijeti male i srednje tvrtke i samozaposlene u sektorima najteže pogođenima pandemijom koronavirusa.

Sektori turizma, gastronomije, maloprodaje i aktivnosti u slobodno vrijeme nalaze se u “iznimno teškoj situaciji”, rekao je u srijedu u parlamentu premijer Pedro Sanchez.

Nije precizirao hoće li pomoć uključivati izravna plaćanja ili porezno rasterećenje.

Čelnik oporbene konzervativne Narodne stranke Pablo Casado kritizirao je paket, tvrdeći da njegova vrijednost ne bi trebala biti manja od 50 milijardi eura.

Premijer je pak istaknuo da je vlada od početka pandemije omogućila potpore bez presedana, u visini približno petine španjolskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) odnosno ukupno više od 200 milijardi eura.

Broj novih slučajeva koronavirusne zaraze znatno se smanjio posljednjih tjedana, ali mnoge regije u Španjolskoj i dalje provode stroge mjere zaključavanja koje uvelike pritišću gospodarstvo.

Na otoku Mallorci, popularnom turističkom odredištu, restorani, kafići i barovi zatvoreni su od 13. siječnja, a mjere će ostati na snazi najmanje do 1. ožujka, napominje agencija Dpa.

Snažno pogođeno gospodarstvo Balearskih otoka palo je u pandemijskoj 2020. godini čak 27 posto, a španjolsko gospodarstvo u cjelini oko 11 posto, podsjeća Dpa.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.