Nova kategorija bolovanja – izolacija, u HNŽ-u je koristilo 1507 radnika

0
Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a usvojilo je izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i iznad 42 dana. To izvješće pokazuje kako je u 2020. Zavod refundirao 5414 doznaka, odnosno 2,323.331 KM naknada plaća za vrijeme privremene spriječenosti za rad, što je 96% sredstava planiranih rebalansom, piše Večernji list BiH.
Podaci za HNŽ
U izvješću je evidentan porast refundiranih doznaka za 40,7%, kao i porast refundiranih financijskih sredstava po istima od 28,1% (509.549 KM) u odnosu na prethodnu godinu. Porast broja doznaka proistekao je iz pojave sasvim novog uzroka bolovanja, a to je izolacija kao posljedica pojave bolesti COVID–19. Na izolaciju se, od ukupnog povećanja broja doznaka od 1565, odnosi 1507, odnosno 96% doznaka. Sredstva utrošena za refundiranje bolovanja temeljem izolacije iznose 347.246 KM, odnosno 68% povećanja ukupne potrošnje. Također, uz porast broja doznaka temeljem dijagnoze “izolacija” povećan je i broj dana bolovanja po doznakama temeljenim na drugim dijagnozama. U FBiH SARS-CoV-2 do sada je potvrđen kod 83.825 osoba. Izliječeno je 76.146, a trenutačno su aktivna 5033 slučaja osoba pozitivnih na SARS-CoV-2. Proglašenje epidemije za sobom je povuklo pitanje tko i na koji način snosi troškove bolovanja osobi kojoj je određena samoizolacija 14 dana jer se na taj način sprečava širenje koronavirusa. Veliki broj poslodavaca prvi put se susreo sa situacijom u kojoj radnici koriste bolovanje na osnovi odluke o zabrani kretanja ili nalaza i doznaka koje su izdale razne medicinske ustanove i medicinsko osoblje, pojavio se veliki broj nedoumica i upita vezanih uz mogućnost podnošenja zahtjeva za refundaciju naknade plaće isplaćene radnicima tijekom razdoblja njihove izolacije. U FBiH, prema važećim propisima, plaće i doprinosi za radnika na bolovanju idu na teret poslodavca, i to do 42 dana trajanja.
Na teret ZZO-a
Naknada plaća osiguranicima za vrijeme privremene spriječenosti za rad, ako su izolirani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini, isplaćuje se na teret sredstava županijskoga ZZO-a od prvog dana korištenja prava, stoji u Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH. ZZJZ FBiH je 7. 8. 2020. objavio Definiciju slučaja za COVID-19 i druge definicije za potrebe nadzora, gdje se u pogledu osnova za izolaciju razlikuju tri scenarija, i to sumnjiv slučaj, vjerojatan slučaj i potvrđen slučaj. U instrukciji koju je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva 13. studenoga preporuka je da se sva tri scenarija promatraju u kontekstu Međunarodne klasifikacije bolesti koji razlikuje dvije šifre u slučaju kada je kod osobe identificiran virus (U07.1) i kada kod osobe nije identificiran virus (U07.2). Dakle, bilo koji od ova tri scenarija smatra se privremenom nesposobnošću za rad i u skladu s tim se na odgovarajući način vrši naknada plaće. Osobe koje imaju odluku o zabrani kretanja i otvoreno bolovanje od obiteljskog liječnika imaju pravo na naknadu plaće za razdoblje izolacije, nakon čega poslodavac može podnijeti zahtjev za refundaciju isplaćene naknade plaće u propisanom iznosu s kompletiranom dokumentacijom. Ako se radnik ne osjeća dobro te pokazuje neke od simptoma, a pri tome odluči ostati kući i ne testirati se te raditi od kuće, u tom slučaju poslodavac nema pravo na refundaciju jer se radnik vodi kao da redovito radi, za što prima punu plaću.•

Share.

About Author

Comments are closed.