Županije traže put do fonda Europske unije vrijednog čak 14,5 milijardi eura

0
Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti od oko 14,5 milijardi eura, a namijenjen zemljama regije, izvrsna je prilika za BiH, kao i sve razine vlasti u njoj, pokušati kroz strateško planiranje privući što veći iznos sredstava za projekte koji će izravno voditi poboljšanju ukupne ekonomske situacije, kao i infrastrukture. Plan koji je donijela Europske komisija mogao bi biti dodatni poticaj za nametanje onih projekata od kojih bi izravnu korist imale upravo lokalne zajednice u pojedenim županijama.
IPA III sredstva
Zapadnohercegovačka županija jedna je od onih koje se intenzivno pripremaju za povlačenje sredstava te je započela rad na tom planu. Ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije Ivan Jurilj objasnio je u izjavi za Večernji list kako ZHŽ, kao i ostale županije, sada ima priliku izravno sudjelovati u programiranju određenih sredstava koja dolaze iz EU-a, a prije svega je riječ o IPA III instrumentu, kao i u programima koji dolaze iz EU-a. Sukladno tom mehanizmu koordinacije, ZHŽ sudjeluje u svim radnim skupinama u kreiranju programa kako bi se, naglasio je Jurilj, pokušalo kroz dokumente prepoznati potrebe županije. Pretpostavka za povlačenje tih sredstava za BiH je postojanje strateških dokumenata, a što otvara mogućnost da se BiH uključi u taj sektor u kojemu su definirane potrebe, što je temelj za programiranje i planiranje. Sredstva iz IPA III instrumenta nisu alocirala po zemljama, već su u zajedničkoj blagajni, a iznosi za države ovisit će o tomu koliko će koja od zemalja biti spremna i je li isplanirala programe prema EU te ima li kapacitet povući sredstva. Zapadnohercegovačka županija u tom procesu sudjeluje u radnim skupinama te pokušava kroz svoje strateške dokumente, poput Strategije razvoja ZHŽ-a 2021. – 2027. definirati potrebe kako bi bilo lakše te potrebe ugraditi u dokumente koji idu prema EU. Upravo je nedavno održan i koordinacijski sastanak o temi programiranja sredstava iz treće generacije Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) s fokusom na 2021. i 2022. Sastanak je organizirao Ured Vlade ZHŽ-a za europske integracije, i to u cilju upoznavanja predstavnike tijela uprave županije s aktualnim informacijama iz procesa programiranja, kao i planiranim aktivnostima te rokovima u okviru postojećeg konzultacijskoga foruma na cjelodržavnoj razini, a u kojoj sudjeluju i predstavnici tijela uprave iz županije. Na sastanku, koji su vodili ravnatelj Ureda Jurilj i pomoćnica ravnatelja Vesna Hrsto, naglašeno je kako će se programiranje IPA III instrumenta za dvogodišnju alokaciju odvijati u zahtjevnim vremenskim rokovima, zbog čega se potrebno na što bolji način pripremiti za kvalitetno sudjelovanje u procesu programiranja kako bi sve relevantne potrebe ZHŽ-a mogle biti prepoznate i zastupljene u danim sektorima. Pritom je potvrđeno kako su u ovoj fazi programiranja sredstava, 2021. i 2022. godine, zastupljeni sektori koji su u isključivoj ili neizravnoj nadležnosti županijske razine vlasti. To u prijevodu znači kako je od iznimne važnosti nametnuti svoje ideje, odnosno projekte koji su spremni za realizaciju jer je zrelost predloženih akcija, odnosno projekata jedan od ključnih kriterija odabira u ovoj fazi programiranja.
Investicijski plan

Osim IPA III instrumenta, svakako treba uputiti i na Ekonomski i investicijski plan u cilju dugoročnog ekonomskog oporavka zapadnog Balkana, potpore zelenoj i digitalnoj tranziciji te podržavanje regionalne integracije i konvergencije s EU-om, koji je također velika prilika i za BiH. Isti bi mogao mobilizirati do 9 milijardi eura, a njima bi se pokušalo postići dugoročni ekonomski oporavak zemalja zapadnog Balkana kroz deset vodećih investicijskih inicijativa. U tom procesu od ključnoga je značaja imati dobro pripremljene projekte, što znači da će se u BiH morati obratiti značajna pozornost na stratešku pripremu i programiranje razvojnih projekata.

Share.

About Author

Comments are closed.