INTERVJU: Damir Džeba: Mostar treba podršku, Komšićev DF i SDA blokiraju gospodarstvo, “Respiratorima” nedostajao Hrvat

0

Dužnosnik HDZ-a BiH Damir Džeba u intervjuu za naš portal politika24.net ocjenjuje početak rada Gradskog vijeća Mostara i gradonačelnika dr. Kordića, govori o važnosti potpisanog Memoranduma o suradnji između Škole političkih studija Vijeća Europe i Političke akademije HDZ BiH, objašnjava što se događalo na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH,  te govori o  podizanju optužnice od strane Tužiteljstva BiH u slučaju „Respiratori“ u koji je u posljednjoj fazi stavljena i dopremijerka i ministrica financija Jelke Milićević da se eto dokaže da se ne vodi proces samo protiv Bošnjaka.

 www.politika24.net: Gradsko vijeće Mostara je počelo s radom. Kako ocjenjujete rad Gradskog vijeća Mostara i gradonačelnika dr. Kordića, te najnovije pokušaje podmetanja poput ‘podmetnutog’ Komšića na Podveležju?

Pratio sam sjednice Gradskog vijeća putem video veze, no na žalost, moram odmah upozoriti na lošu kvalitetu slike i zvuka tijekom prijenosa sjednica. Ne čuje se dobro glas vijećnika, postavljenja pitanja, rasprava ili obraćanja općenito.

Uglavnom su vijećnici postavili dosta dobrih pitanja, te sada čekamo odgovore za koje se nadam da će biti isto tako dobri i blagovremeni.

Imam vjeru u energiju, proaktivnost i hrabrost gradonačelnika dr. Kordića i želim mu svu sreću i potporu da provede obećano. Mostarci zaslužuju kvalitetu i sigurnost života te gradsku upravu i gradsko vijeće koje će im biti na usluzi.

Gradonačelnik dr. Kordić je izvrsno počeo  svoj mandat u tomu mu svi mi trebamo pomoći. Naravno da će biti i pokušaja podmetanja poput podmetnutog Komšića na Podveležju.

Recimo, pozvati gradonačelnika Mostara dr. Marija Kordića na otvaranje vjetroparka Podveležje 1 na području grada Mostara je sasvim normalan čin, pitanje odgoja. Prije svega kućnog a onda protokolarnog, političkog i društvenog. Živimo u kući koja se zove Mostar a domaćin kojeg smo izabrali da bude prvi je dr. Mario Kordić.

Doći u nečiju kuću nenajavljen i unositi nemir je nepristojno. Pokazuje nedostatak kućnog odgoja, ali i onog političkog i društvenog, ukazuje na odsustvo obraza i karaktera. Ovdje naravno mislim na ‘mitraljesca’ Komšića koji ga je ‘zaskočio’ s nametnutom rukom za fotografirano rukovanje s gradonačelnikom Kordićem.

Opet mitraljezac iz zasjede. Trostruki kradljivac pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka još jednom je pokazao ‘obraz’ i ‘karakter’ došavši na noge gradonačelniku dr. Kordiću za kojeg je, usput rečeno, svojevremeno govorio kako se ne smije dopustiti da tzv. „UZP politike ponovno preuzmu Mostar“. Džaba je krečio.

Čestitke dr. Kordiću na veličini i što nije dopustio da ovaj tat nanosi štetu i u Mostaru.

www.politika24.net: Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u formi nacrta usvojeni su zakoni o poduzetničkoj infrastrukturi i slobodnim zonama, ali isto tako nije usvojeno imenovanje Povjerenstva za vrijednosne papire. Objasnite nam ukratko što je cilj predloženih zakonskih rješenja i što ta zakonska rješenja konkretno znače za gospodarstvenike i gospodarstvo u FBIH?

Komšićev DF i SDA su zbog vlastitih interesa blokirali imenovanje novih članova Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH. Ovakvim ponašanjem opet su blokirali stotine miliona maraka a na čekanju je skoro 300 predmeta o kojima ovisi gospodarski i financijski život u FBiH. Zbog ovoga investitori, tržište kapitala i financijski sektor ima ozbiljne probleme. U vremenu kada moramo potaknuti gospodarstvo, posebice nakon štete koju su nanijele zabrane poslovanja zbog ‘koronavirusa’, te povrh toga svega, sada imamo i dodatne probleme djelovanjem Komšićevog DF-a i pojedinaca iz SDA samo radi njihovih kadrovskih interesa.

Izaslanici su u formi nacrta usvojili Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH.  Cilj predloženog zakonskog rješenja o kojemu će se, u skladu sa zaključkom Doma naroda, voditi javna rasprava u trajanju od 30 dana,  je da unaprjeđenjem poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH se potakne razvoj poduzetništva i povećanje investicija. Zakonom se osigurava  institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture, prije svih poduzetničkih zona ali i pratećih institucija poput poslovnih inkubatora i razvojnih agencija.

Kroz zakon se planira osigurati brži rast  poduzetništva  i  povećanje investicija  te  zaposlenosti  unutar  područja  na kojem  se poduzetnička infrastruktura planira graditi. U formi nacrta usvojen je i Zakon o slobodnim zonama u Federaciji BiH s potrebom  usklađivanja i uređenja ove oblasti sa Zakonom o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini.

www.politika24.net: Prije nekoliko dana potpisan je Memorandum o suradnji između Škole političkih studija Vijeća Europe i Političke akademija HDZ BiH. Kao izvršni ravnatelj bili ste sudionikom. Kažite nam nešto o Političkoj akademiji HDZ BiH i objasnite nam važnost potpisivanja ovog Memoranduma o suradnji.

U okviru svečanosti dodjele diploma polaznicima Škole političkih studija Vijeća Europe, direktor Esad Mavrić i politička ravnateljica Političke akademije HDZ-a BiH Lidija Bradara potpisali su Memorandum o suradnji.

Memorandum o suradnji potpisan je sa namjenom stvaranja uvjeta za suradnju i u oblastima od zajedničkog interesa odnosno uspostavljanje suradnje između dvije strane potpisnice. Suradnja se zasniva na vrijednostima, ciljevima i misiji koje zastupaju stranke potpisnice. Između ostaloga, dogovoren je i najvažniji dio a to je da najbolji polaznik Škole „Teorija i praksa politike“, jednogodišnje dvosemestralne izobrazbe u trajanju od 160 sati koju već deset godina provodi Politička akademija HDZ-a BiH, izravno postaje polaznik nove pripadajuće generacije Škole za političke studije Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini. Ovime smo dali primjer istinskoj izvrsnosti kroz mjerenje te ukoliko želite da ste najbolji polaznik Političke akademije HDZ-a BiH morate imati najbolji prosjek ocjena iz 11 kolegija i najbolju nazočnost i aktivnost tijekom školovanja.

www.politika24.net: Kako komentirate podizanje optužnice od strane Tužiteljstva BiH, zbog afere „Respiratori“ protiv dopremijerke i ministrice financija Jelke Milićević, obzirom kako je javnosti poznato da je ministrica Milićević potpuno bila isključena iz procesa vezanih za nabavu spornih respiratora?

Dopremijerka i ministrica financija Jelka Milićević je najsavjesniji član aktualne Vlade FBiH te u najmanju ruku začuđuje da su je optužili za tzv. ‘nesavjestan rad’. Ministrica Milićević je javno i angažirano upozoravala protuzakonite aktivnosti od početka ‘koronakrize’.

Na samome početku je upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene. ”Zbog svega navedenog zaista je potrebito potpuno istražiti šta se dogodilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz proračuna FBiH”, tada je istakla. Ministrica Milićević je i tada upozorila javnost i nadležne kako je iz Kriznog stožera CZ FBiH izbačena struka a i da mora pojasniti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u nabavci 100 respiratora ali i ostale medicinske opreme.

Podsjećam i kako je Fadil Novalić slavodobitno izjavio: „Imenovan je novi Krizni štab, jer smo bili nezadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio jako glomazan. Brojao je 21 osobu i nije odgovorio na zadatke postavljene pred njega, naročito kada je u pitanju nabavka medicinske opreme za Federaciju BiH. Novi Krizni štab FBiH brojat će samo sedam osoba.“ Ovo je činjeno bez potpore hrvatskih ministara u Vladi FBiH.

Ovakva odluka o smanjenju Kriznog stožera CZ FBiH je prethodila ‘korona korupciji’ i nabavci 100 respiratora zbog čega se vodi proces pred Sudom BiH. Kao da je pripreman ‘teren’ za posao oko respiratora. U cijelom tom vremenu u potpunosti je izbačena razina zakonodavne vlasti u FBiH.

U ovom slučaju od početka se radi pritisak na pravosuđe od strane pojedinih bošnjačkih političara. Mi od rata nismo imali ovakvo izravno uplitanje u pravosudni proces, pritisak i napade na Tužiteljstvo BiH i glavnu tužiteljicu od strane Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića koji ovu aferu i kriminal oko nabavke respiratora žele odvesti na nacionalni teren gdje su tobože svi Bošnjaci ugroženi i gonjeni.

Žele predstaviti da je utvrđivanje kriminala oko nabavke respiratora napad na Bošnjake u BiH što je u biti pokušaj ‘zamagljivanja’ cijele afere, a također žele da Vlada FBiH kao kolektivno tijelo bude odgovorno pokušavajući sakriti trojac Novalić-Solak-Hodžić. Braneći vlastite kadrove u aferama, braneći ratne zločine tzv. Armije BiH, braneći gospodarski kriminal pojedinih članova stranke Izetbegović ide u minimiziranje razmjera zločina i nedjela.

Na žalost, pred sam kraj formiranja predmeta Tužiteljstvo je ubacilo i ministricu Jelku Miličević u proces, jer je eto možda nedostajao Hrvat u cijeloj priči.

(  politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.