Američka ograničenja poremetila lance opskrbe za proizvodnju cjepiva

0

Američka ograničenja izazivaju poremećaje u globalnim lancima opskrbe za proizvodnju cjepiva protiv covida 19, stvarajući probleme tvrtkama koje ih žele proizvoditi u Europi, tvrdi jedan od osnivača njemačkog Curevaca.

Florian von der Muelbe nada se da će Curevacov kandidat za cjepivo dobiti hitno europsko odobrenje u ovom tromjesečju, potvrdivši u razgovoru za njemački list Ostthueringer Zeitung prognozu da bi ove godine trebali proizvesti 300 milijuna doza.

Dodao je, međutim, da su proizvođači cjepiva koji žele izgraditi proizvodnju u Europi u nepovoljnom položaju jer dobavljači u SAD-u prema Zakonu o obrambenoj proizvodnji moraju prvo zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta.

“Globalni su lanci opskrbe poremećeni. Bilo da je riječ o kemikalijama, opremi, filterima ili cjevčicama, američki proizvođači dužni su najprije udovoljiti američkoj potražnji, a to znači da mi padamo na listi prioriteta”, rekao je von der Muelbe.

Curevac u pogonu u Tuebingenu već proizvodi svog kandidata za cjepivo, koji se temelji na tehnologiji glasničke RNA (mRNA).

Kompanija je upravo sklopila partnerstvo sa švicarskim proizvođačem Celonic Groupom, koje se nadovezalo na partnerstva s Novartisom, Bayerom, Farevom, Wackerom i Rentschler Biopharmom, navodi Reuters.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.