Predsjednik Čović nazočio na obredu biskupskog ređenja imenovanoga kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje

0

U katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru danas je održan obred biskupskog ređenja imenovanoga kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje.

Izabrani biskup Štironja svoje je biskupsko geslo uzeo iz Prve poslanice sv. Ivana apostola i evanđelista, svoga nebeskog zagovornika, koje glasi „Bog je ljubav“, latinski „Deus caritas est“.

Euharistijskom slavlju i ređenju mons. Ivana Štironje za kotorskog biskupa nazočili su brojni visoki dužnosnici i crkveni velikodostojnici među kojima je i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović sa izaslanstvom dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti.

Glavi zareditelj je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a suzareditelji su barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj te mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić javlja ktabkbih.net.

U misnome slavlju sudjelovali su predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Ladislav Nemet i petnaestak nad/biskupa iz BiH, Hrvatske i okolnih zemalja.

Na misi je sudjelovao i savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Amaury Medina Blanco. Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. Svećenici Kotorske biskupije.

Dvojica prezbitera pratitelja mons. Štironje su don Ante Đerek i don Tomislav Puljić.

Liturgijsko pjevanje predvode Združeni zborovi župe Studenci i katedrale Mostar. Pjevanjem ravna mo don Dragan Filipović i Drago Soldo, prof. Orguljska pratnja je s. Matea Krešić. Ceremonijar na misnome slavlju je don Domagoj Markić.

Ustoličenje novoga kotorskog biskupa bit će 27. travnja, na blagdan bl. Ozane Kotorske, u 11 sati u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru.

Papa Franjo imenovao je mons. Štironju novim kotorskim biskupom 22. prosinca 2020. godine.

 

( hdzbih.org )

Share.

About Author

Comments are closed.