Nijemci u Dolomit ulažu 15 mil. eura i zapošljavaju 50 radnika

0
Tvrtka Dolomit d.o.o. iz Kupresa, koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, na dobrom je putu krenuti u smjeru novog i drugačijeg rada i poslovanja, koje bi trebalo donijeti dobre rezultate, na zadovoljstvo vlasnika, zaposlenika i općenito lokalne zajednice, piše Večernji list BiH.
Nakon razmjerno dugačkih i detaljnih istraživanja, upoznavanja i pregovaranja, njemačka grupacija Brilliant 3221 GmbH iz Berlina kupila je u cijelosti Dolomit te pravno i praktički formalno preuzela upravljanje i daljnje poslovno vođenje i preslagivanje tvrtke.
Prijenos vlasništva
U nedjelju su u Kupres došla četvorica zaposlenika iz grupacije Brilliant 3221 GmbH iz Berlina, na čelu s direktorom Janom Weverom, i jučer provela prvi radni dan na poslu u Dolomitu. – Pokrenuli smo postojeća proizvodna postrojenja, sve je u funkciji i uspješno je započelo, međutim, eksploataciju kamena smo odgodili jer je na kamenolomu snijeg od 40 do 50 cm. Nastavit ćemo čim se vremenske prilike poprave. Plan je nastaviti s dosadašnjom proizvodnjom, razgovarat će se s dosadašnjim i novim kupcima – kaže Tomislav Bagarić, dosadašnji direktor i jedan od 13 dosadašnjih vlasnika tvrtke Dolomit, koju su u privatizaciji kupili 2000. godine. Bagarić je na čelu Dolomita bio 28 godina, sad će biti glavni savjetnik novog direktora Dolomita Jana Wevera. Dodaje kako sada slijedi razdoblje transformacije, njemački partneri i vlasnici odlučit će kojim tempom i koliko će se radnika zaposliti… – Bili smo klasična betonara, radili tzv. grube frakcije za nasipe, za betonare, uglavnom na području Duvna i Livna, a novi partner će raditi program mikrofrakcija: za žbuke, umjetni kamen, keramička ljepila i za neke druge primjene. Dvije godine pripremali smo za njemačke partnere dokumentaciju, za probu smo izbušili 700 metara u dubinu kako bismo se uvjerili da naš kamen ima kvalitetu i kvantitetu. Oni su to potvrdili i to je bio temelj za potpisivanje ugovora. Naši partneri obećali su uložiti dodatna financijska sredstva koja će donijeti nova zapošljavanja – objašnjava Bagarić. Prema poslovnom planu, proizvodit će se 300 tisuća tona različitih proizvoda iz programa mikrofrakcija, veći dio ići će u izvoz, a ostali na tržište BiH. Za to će biti potrebno instalirati nova, suvremena proizvodna postrojenja.
Posao za mlade
– Posao će dobiti naši mladi ljudi koji žele raditi, a siguran sam kako će nova tvrtka osigurati vrhunske plaće i zaradu kojom će biti zadovoljni – tvrdi Bagarić. Poduzeće Dolomit postoji već 80 godina, do rata je zapošljavalo do 150 radnika, a donedavno, prije njemačkog preuzimanja, imalo je 30-ak zaposlenih. Vlada Hercegbosanske županije je u veljači odobrila prijenos stopostotnog vlasničkoga udjela u gospodarskom društvu Dolomit d.o.o. Kupres na njemačku grupaciju Brilliant 3221 GmbH iz Berlina. Direktor Wever najavio je kako je plan u sljedećih pet godina uložiti 10 do 15 milijuna eura i zaposliti oko 50 domaćih radnika

Share.

About Author

Comments are closed.