U Sloveniji epidemija i dalje aktivna

0

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica Covida-19 umrlo 15 ljudi, a potvrđeno je još 398 novih zaraza, što je znatno manje od 807, koliko ih je bilo dan ranije, ali uz znatno manje testiranja jer je u utorak u Sloveniji bio državni praznik i neradni dan.

“U cijelom svijetu, ali i u Sloveniji, pandemija je aktivna i još traje”, upozorila je na vladinoj konferenciji za novinare u srijedu epidemiologinja Eva Grilc iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

Po njenim je riječima s jedne starne dobro što se incidencija zaraženosti u Sloveniji pomalo smanjuje te da je znatno opao broj umrlih,  dok je lošije stanje u bolnicama jer razina hospitalizacija ostaje  visoka i spada među više u Europskoj uniji.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 2007 PCR testova potvrđeno 398 novih slučajeva zaraze, odnosno 19,8 posto pozitivnih rezultata u odnosu na ukupno testirane. Aktivno je 9.250 slučajeva, a 14-dnevna incidencija iznosi 437.

Prosječni broj dnevnih zaraza za posljednjih sedam dana iznosi 606, u bolnicama je 621 pacijent, od čega ih je 155 na intenzivnim odjelima, objavilo je ministarstvo zdravstva.

O stanju u bolnicama i opterećenosti bolničkog osoblja govorio je na konferenciji za novinare i Aleš Rozman, ravnatelj bolnice za plućne bolesti Golnik, koja od početka epidemije ima jedan od glavnih covid odjela.
Zahvalivši liječnicima i ostalom medicinskom osoblju Rožman je, kao član vladinog stručnog savjeta za Covid-19, upozorio da je zdravstveni kadar vrlo iscrpljen i umoran situacijom u kojoj neprestano naporno radi već više od godinu dana, a upozorio je i na pojedine prijetnje koje ponekad doživljavaju djelatnici bolnica.

Zdravstveno osoblje trebalo bi dobar odmor i regeneraciju jer, po njegovim riječima, imaju u prosjeku od polovice do trećine lanjskog godišnjeg odmora koji nisu mogli koristiti i ostali su na svojim radnim mjestima.

Od početka ove godine bolnice se susreću i s onim bolesnicima koji imaju postcovid sindrom s kojim se susreće oko 15 posto onih koji su se zarazili, a većinom se radi o onima koji su bolest u lakšem obliku preboljeli kod kuće.

Oni se ne oporavljaju onako kako se je očekivalo, te se više mjeseci nakon što su se zarazili osjećaju onemoćalima, nemaju u cijelosti vraćen osjet mirisa i okusa, kazao je Rozman. On navodi da je to i za liječnike razmjerno nova stvar s kojom se susreću, a  kod takvih pacijenata obično se naručuju pretrage kao i za druge osobe s teškoćama disanja ili osjećajem slabosti organizma.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.