Slovenija: Stiže sve više cjepiva, tempo vakcinacije u prosjeku EU-a

0

Slovenija dobiva sve više cjepiva pa bi, prema očekivanjima vlade, do ljeta mogla procijepiti većinu populacije, ustvrdio je u petak vladin stručni tim za borbu protiv pandemije koronavirusa, koji ocjenjuje da se stanje u zemlji sve više popravlja.

Infektologinja Bojana Beović,  članica vladinog znanstvenog tima, kazala je u petak da se, uz veći broj pristiglih doza cjepiva, disciplinu i pridržavanje protuepidemijskih mjera, stanje epidemije  u Sloveniji popravlja, pa bi se država do ljeta mogla vratiti u normalan život.

Beović je rekla da se Slovenija, s oko 20 posto cijepljenog stanovništva, nalazi na sredini ljestvice zemalja EU-a po tempu cijepljenja, premda zaostaje za Mađarskom, koja je dodatnim korištenjem cjepiva iz Rusije i Kine uspjela cijepiti 40 posto populacije. Vodeća slovenska infektologinja ističe da ne može shvatiti niti prihvatiti da u Sloveniji od covida-19 još uvijek obolijevaju ili umiru ljudi u 60-im i 70-godinama života jer je cjepiva za njih bilo dovoljno. Stoga naglašava da bi se svi morali cijepiti, ne birajući pritom cjepivo, jer sva štite od bolesti, osobito njenih teških oblika i smrtnog ishoda.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata umrlo sedam oboljelih od posljedica covida-19, a potvrđeno je 949 novih zaraza koronavirusom, s  prisutnim trendom porasta zaraženih u zadnja tri dana, nakon dužeg razdoblja izrazitog smirivanja epidemijskog vala. Udio pozitivnih je 21,4 posto, što je za 5,4 posto zaraženih više nego prije sedam dana.

Što se tiče dileme što će biti s onima koji su dobili AstraZenecino cjepivo u prvoj dozi, ako se u Sloveniji prestane cijepiti tim cjepivom, Beović je kazala da te dileme nema jer je za ovaj tjedan već potvrđen dolazak 69.000 AstraZenecinih doza, a tijekom iduća dva mjeseca stiže njih ukupno 465.000. To znači da će biti dosta tog cjepiva za one koji su dobili prvu dozu, a vjerojatno i za mnogo drugih, kazala je.

Trenutno je u zemlji 9304 aktivnih zaraza, a dnevni prosjek novozaraženih na tjednoj razini iznosi 637.

Broj oboljelih na covid odjelima bolnica povećao se za 2,4 posto i trenutno ih je tamo smješteno 636, od čega ih 157 leži na intenzivnim odjelima, dok je sa sedam novih smrtnih slučajeva broj umrlih od početka epidemije povećan na 4.243. Pri tome  7-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika  iznosi trenutno  644,1.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.