Tjedni zahtjevi za nezaposlene u SAD-u na najnižoj razini u posljednjih 14 mjeseci

0

Broj Amerikanaca koji su podnijeli nove zahtjeve za novčane naknade za nezaposlene smanjio se u prošlom tjednu više od očekivanog, nakon što su otpuštanja popustila, a kompanije očajnički trebaju radnu snagu kako bi udovoljile rastućoj potražnji uslijed brzog otvaranja gospodarstva.

Gospodarstvo, koje je u prvom tromjesečju ostvarilo svoj drugi najveći rast nakon trećeg tromjesečja 2003. godine, sada ubrzava. Poslovne je aktivnosti potaknulo ublažavanje pandemije covida 19 i prošlogodišnje vladine stimulativne mjere od gotovo 6000 milijardi dolara.

“Gospodarstvo ubrzava, a oporavak će podupirati i uštede koju su kućanstva prikupila tijekom pandemije”, smatra Scott Hoyt iz Moody’s Analyticsa.

Novi zahtjevi za državne naknade nezaposlenima pali su u tjednu koji je završio s 22. svibnjem za 38 tisuća, na desezoniranih 406 tisuća, priopćilo je Ministarstvo rada. To je najniža razina od sredine ožujka 2020. godine i četvrti zaredom tjedni pad.

U padu stope nezaposlenih predvodile su države Washington, Florida i New Jersey. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su smanjenje za 425 tisuća. Iako su brojke znatno iznad raspona između 200 i 250 tisuća za kojeg se smatra da potvrđuje zdrave uvjete na tržištu rada, ta je brojka pala s rekordnih blizu 6,15 milijuna početkom travnja 2020.

Mjere ograničenja poslovanja u vezi s pandemijom su sada ukinuta, a više od polovine odraslih u SAD-u je cijepljeno protiv virusa covida 19.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.