INTERVJU: Tomislav Martinović: Duboko sam razočaran ponašanjem ministrice Turković

0

Predsjedatelj  Doma naroda Federacije BiH i dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović u intervjuu za naš portal politika24.net govori o rezultatima rada Doma naroda Federacije BiH i Skupštine HNŽ-a, objašnjava što se događalo na posljednjoj sjednici Doma naroda Federacije BiH, govori o inicijativi o izmjeni Ustava po pitanju potpune konstitutivnosti Srba u HNŽ-u, komentira posljednje poteze ministrice Turković koja je ponovno glasovala protiv odluke da se olakša ulazak u BiH, te iznosi svoja predviđanja oko izmjena Izbornog zakona.

www.politika24.net: Predsjedatelj ste Doma naroda Federacije BiH i dopredsjednik Skupštine HNŽ-a. Jeste li zadovoljni rezultatima rada Doma naroda Federacije BiH i Skupštine HNŽ-a s obzirom na sve političke izazove s kojima se susrećete, ali i aktualnom situacijom oko koronavirusa?

S obzirom na izazove s kojima se susrećemo zbog epidemije koronavirusa, političke okolnosti i odnose te probleme koji su njima uzrokovani, a preliijevaju se s jedne na drugu razinu vlasti, rekao bih da sam zadovoljan onim što je urađeno u datim okolnostima. Skupština HNŽ-a kao i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH zasjedali su i u vremenu pandemije koronavirusa i donosila životno važne zakone i odluke. Zakonima i odlukama koje je u usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH omogućili smo nastavak brojnih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH te osigurali uvjete za započinjanje novih. Prije svih projekata putne infrastrukture i nastavka izgradnje novih dionica autoceste na Koridoru Vc kroz Federaciju BiH. Stvorili smo i pretpostavke  za početak realiziranja projekta plinifikacije, odnosno Južne interkonekcije s Hrvatskom kojom BiH postaje dio mreže europskih plinovoda. Donijeli smo i niz zakona čiji je cilj stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja i privlačenja investicija. Dakle, s obzirom na okolnosti u kojima smo radili, mogu reći da sam zadovoljan rezultatima rada.

www.politika24.net: O čemu se sve raspravljalo na posljednjoj 11. sjednici Doma naroda Federacije BiH?

 Na prošloj sjednici kao i na većini u ovom mandatu raspravljalo se o  važnim točkama. Nažalost, tek  dijelom jer sam zbog presedana od strane predsjednika Vlade  Federacije BiH Fadila Novalića, prekinuo sjednicu. Novalić je naime bez konzultacija s priređivačem zakona, federalnim ministarstvom zdravstva i ministrom Vjekoslavom Mandićem, i dopredsjednicom Vlade Federacije BiH Jelkom Milićević povukao s dnevnog reda Zakon o konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova . Želja mi je priču o konsolidaciji javnog zdravstvenog sustava u Federaciji BiH dovesti do kraja, osobito iz razloga što je ovaj sustav i prije, a osobito poslije epidemije koronavirusa opterećen velikim financijskim dubiozama, odnosno gubitcima. Donošenjem Zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova riješili bi dio problema javnog zdravstvenog sustava, problema koji imaju utjecaja na svakog stanovnika u Federaciji BiH jer svi smo korisnici usluga neke od ustanova, bilo da je riječ o ustanovama primarne, sekundarne  ili tercijalne zdravstvene zaštite.

www,politika24.net: Zastupnici HDZ BiH u Skupštini HNŽ-a uputili su inicijativu o izmjeni Ustava po pitanju potpune konstitutivnosti Srba u HNŽ-u? Možete li nam pobliže objasniti o čemu je riječ i što je cilj izmjene Ustava HNŽ-a?

Ustav HNŽ-a nije  usklađen s amandmanima na Ustav Federacije BiH u formalno pravnom dijelu. Ako promatramo pitanje konstitutivnosti  naroda u HNŽ-u, onda možemo reći da su i bez ovih amandmana predstavnici srpskog naroda  zastupljeni u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ove županije i da to u praksi funkcionira.  Usvojenim amandmanima na Ustav Federacije BiH, od 2003. godine imamo ministre iz reda srpskog naroda u Vladi HNŽ-a kao i zastupnike u županijskoj skupštini.   Na ovaj način pitanje zastupljenosti  srpskog naroda formalizira se i kroz Ustav HNŽ-a.

www.politika24.net: Kako komentirate posljednje poteze bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH, a posebno ministrice Turković koja je ponovno glasovala protiv odluke da se olakša ulazak u zemlju za bh. dijasporu i državljane trećih zemalja uz posjedovanje antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju?

Vijeća ministara BiH odbijanjem odluke kojom bi bio omogućen režim ulaska stranaca koji su prebolovali Covid-19 u vremenu kraćem o šest mjeseci te onima koji su cijepljeni, svrstalo nas je u poziciju svojevrsnog rezervata bez presedana u Europi. Tim više što je izmjena režima ulaska stranaca uvjetovana od strane ministrice vanjskih poslova Bisere Turković ukidanjem viza za državljane Saudijske Arabije, iako nikakvih dodirnih točaka između ova dva pitanja nema, pa samim time ni opravdanja za ovakvo ponašanje ministrice Turković i ostalih bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH. Duboko sam razočaran ovakvim ponašanjem jer je na ovaj način propuštena prilika za spas turističke sezone u BiH, na koju je i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ukazao zaključcima s jedne od prethodnih sjednica. Zadnjih dana svjedočima i prosvjedima radnika iz sektora turizma iz svih krajeva BiH koji su Vijeću ministara BiH, zbog ovakvih odluka, poslali jasne poruke kojim traže da se stranim turistima omogući ulazak u BiH i tako spasi turistička sezona.  Odbijanje bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH da po uzoru na europske i zemlje okruženja olakšaju ulazak turistima u BiH, vodeći računa i o zdravlju stanovništva BiH,  mnogi u BiH već osjete, od turističkih djelatnika, preko malih i velikih poljoprivrednih proizvođača, vlasnika smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta do zaposlenih u uslužnim djelatnostima, benzinskim crpkama i trgovinama te obrtnika koji proizvode i prodaju  suvenire i različite druge proizvode turistima.

www.politika24.net:  U posljednje vrijeme intenzivirani su razgovori radnih skupina oko izmjena izbornog zakona. Vjerujete li u mogućnost dogovora oko izmjena Izbornog zakona u skorije vrijeme?

Uvijek vjerujem u mogućnost dogovora ukoliko s obje strane imamo iskrene pregovarače spremne provesti ono što su dogovorili kao i dobre namjere koje se ogledaju u gradnji BiH po mjeri svih njezinih naroda i građana.  Hrvatski narod je konstitutivan i suveren narod u BiH  i nitko nema pravo nametat mu svoju političku volju  jer na taj način udara na temelje konstitutivnosti zajamčene Daytonskim mirovnim sporazumom.   Mišljenja sam da je dogovor  moguć ako smo iskreni i dobronamjerni te ukoliko odustanemo od mogućnosti oduzimanja prava drugima, što neki uporno odbijaju.

( politika24.net )

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.