Ministrica financija: Inflacija u SAD-u trebala bi oslabiti do kraja godine

0

Inflacija u SAD-u trebala bi se do kraja godine spustiti sa sadašnjih povišenih razina paralelno normalizaciji stanja u opskrbi, izjavila je ministrica financija Janet Yellen.

Gospodarstvo se neujednačeno oporavlja u procesu otvaranja nakon višemjesečnih ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje covida 19, izjavila je Yellen u srijedu u izlaganju pred pododborom Senata o prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Na pitanje republikanskog senatora Johna Kennedyja misli li da će inflacija i dalje iznositi pet posto, kao i u svibnju, Yellen je rekla da će po njezinoj procjeni do kraja ove ili početkom 2022. godine biti bliže dva posto.

Dodala je i da većina pokazatelja očekivanja inflacije u razdoblju nakon 2022. signalizira da će se približiti razini od dva posto, koju cilja američka središnja banka.

Yellen je jačanje inflatornih pritisaka u proteklim mjesecima pripisala ponajprije zastojima u opskrbi i nestašici ovoga proljeća, u razdoblju oporavka gospodarstva od mjera zatvaranja koje su prošle godine prouzročile recesiju.

Ti će se problemi riješiti u mjesecima koji slijede i na dulji rok ponovo će prevladati faktori koji su više od desetljeća držali inflaciju na prihvatljivoj razini i zauzdati rast cijena, istaknula je, pridruživši se ocjeni predsjednika središnje banke Jeromea Powella.

Republikanski senator želio je znati zašto je središnja banka nedavno promijenila stav i najavila da će podići ključne kamatne stope u 2023., godinu dana ranije no što su bili najavljivali.

“Fed se nedavno sastao i rekao: ‘Gledajte, znamo da smo vam tako govorili, ali stvari su se promijenile i sada vam kažemo da ćemo vjerojatno morati podići ključne kamatne stope i brže no što smo prvotno rekli’. Zašto mislite da su to učinili? Zato što su zabrinuti zbog inflacije, zar ne?“, rekao je Kennedy.

“Nije bilo tako. Nekoliko je pojedinaca u vlastitim prognozama koje su objavljene napisalo da smatraju da bi bilo prikladno podići stope ranije nego što se mislilo”, odgovorila je Yellen.

Bilo joj je vidno nelagodno odgovarati na pitanja o monetarnoj politici budući da se ministarstvo obično ne upliće u posao središnje banke.

“Ne želim zapravo komentirati Fed, reći ću samo da nisu najavili tako nešto”, izjavila je Yellen, referirajući se na podizanje ključnih kamatnih stopa.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.