Slovenija: U prvih pet mjeseci turista manje nego lani, ali u svibnju veliki skok

0

Slovenski turizam je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježio 64 posto manje noćenja nego u istom razdoblju lani, ali je u svibnju nakon otvaranja smještajnih kapaciteta doživio veliki  skok, uglavnom domaćih gostiju.

U prvih pet mjeseci registrirano je 197.600 turističkih dolazaka, što je pad od 71 posto u odnosu na lani, a ostvareno je 684.000 noćenja, 64 posto manje, objavio je državni statistički ured.

Nakon dugotrajnog zatvaranja zbog pandemije covida-19 hoteli, toplice, kampovi i drugi turistički objekti ponovo mogu raditi  tek od kraja travnja, ali s ograničenim kapacitetom, a mogu primati samo goste koji su se cijepili, preboljeli covid-19 ili obavili negativan test.

Zato  realniju sliku o stanju  turizma u odnosu na lani, kad je turizam normalno djelovao do sredine ožujka mogu dati podaci iz svibnja ove godine.

Dok je u svibnju 2020. zabilježeno  samo 39.300 noćenja, ove je godine u istom mjesecu bilo 317.400 noćenja, no više od dvije trećine otpada na domaće goste, dok je u “normalnim” sezonama odnos domaćih i stranih bio upravo obrnut.

Trideset posto svih noćenja u svibnju realizirano je u općinama s termama i bazenima, 24 posto u općinama na moru, a 15 posto u planinskim krajevima.

Među stranim gostima u svibnju su dominirali Nijemci s 13 posto, Austrijanci s 9 posto, te Talijani s 8 posto noćenja u ukupnom broju.

Slovenska vlada i ove godine pomaže održavanju turizma besplatnim bonovima za domaće goste.

Lanjska vrijednost pojedinog bona za odrasle iznosila je 200 eura za odrasle i 50 eura za maloljetne osobe, a mogu se koristiti i ove godine jer ih je zbog restriktivnih mjera većina ostala neiskorištena.

Ove je godine iznos besplatnog bona smanjen na 100 eura za odrasle i 50 eura za djecu, a bonovi se mogu koristiti i za kulturne i sportske događaje.

 

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.