INTERVJU: Anđelko Šutalo: Na ovogodišnjoj Stolačkoj tarči bogat i zanimljiv program, zabava zagarantirana

0

Nakon godinu dana pauziranja zbog koronavirusa srednjovjekovni sajam Stolačka tarča ponovno se održava u subotu 10.srpnja s početkom u 17. sati na starom radu Vidoškom. Anđelko Šutalo, predsjednik Udruge vitezova Herceg Stjepan Kosača Stolac u intervjuu za naš portal politika24.net govori o pripremama za šesto izdanje “Stolačke tarče”, objašnjava što sve posjetitelji mogu vidjeti na ovogodišnjoj manifestaciji, te govori o ulozi i značaju manifestacije Stolačke tarče za Stolac i cijelu Hercegovinu.

www.politika24.net: Nakon godinu dana pauziranja zbog koronavirusa srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča” ponovno se održava u subotu 10.srpnja na starom radu Vidoškom. Kako teku  pripreme za šesto izdanje Stolačke tarče i tko je sve uključen u realizaciju ovogodišnje manifestacije?

Prošlogodišnja Tarča se upravo radi epidemioloških mjera zbog koronavirusa nije održala, stoga nam je posebno drago vratiti se na Stari grad Vidoški ove godine, i pozvati sve zainteresirane da nas posjete u subotu 10.07. u popodnevnim satima. Kako se i ove godine trudimo pružiti bogat i zanimljiv program, te okupljamo domaće vitezove, razne volontere, gostujuće vitezove i zanimljiva srednjovjekovna udruženja i radionice, pripreme za Tarču su u punom jeku: čišćenje Starog grada Vidoškog, dogovori s gostujućim viteškim skupinama i ostalim sudjelovateljima u programu, okupljanje volontera, organizacija jela i pića, itd.

Organizacijskim dijelom se u najvećoj mjeri bave Vitezovi Herceg Stjepana Kosače iz Stoca uz potporu Općine Stolac.

Važno je spomenuti da se za odličan vizualni identitet Tarče se i ove godine pobrinuo Zdravko Terkeš kojemu se ovim putem zahvaljujemo.

www.politika24.net: Kažite nam što sve posjetitelje očekuje i što sve mogu vidjeti na ovogodišnjoj  manifestaciji Stolačka tarča? Ima li noviteta  u odnosu na prethodna izdanja manifestacije?  Koliko sudionika i viteških skupina očekujete ove godine i odakle oni dolaze?

Vitezovi se svake godine trude obogatiti program dodatnim zanimljivim sadržajem. Brojni posjetitelji u subotu mogu uživati u: mimohodu viteških skupina, srednjovjekovnoj glazbu, predstavi za djecu, radionici keramike, radionici mačevanja, nastupima viteških skupina, bitci za Hercegov grad, plesu trbušnih plesačica, spektakularnom vatrenom show-u, te nastupu DJ-a na koncu večeri.

Zanimljivo će biti isprobati i nove radionice koje promoviraju ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini, a to su radionice glagoljice i bosančice, radionica bacanja sjekire te srednjovjekovni borilački sport. Uz to, bit će zanimljivo vidjeti i Bohurt, srednjovjekovni turnir u mačevanju kroz full kontakt borbu.

Ove godine nas posjećuje 8 viteških skupina iz BiH i Hrvatske

www.politika24.net: Objasnite nam značaj i ulogu srednjovjekovnog sajma Stolačke tarče za Stolac, ali i cijelu Hecegovinu.

Prvotni cilj Stolačke tarče je prikazati život srednjega vijeka na ovim prostorima kroz oživljenu povijest kao jednu jedinstvenu turističku ponudu na prostoru Bosne i Hercegovine. Ono što ima Stolac, Stolačku tarču, nemaju niti puno veći i bogatiji gradovi. To je jedna od naših prednosti koju nastojimo iskoristiti i uključiti u turističku ponudu javne ustanove Radimlja, ali i brojnih drugih turističkih agencija. Revitalizacijom Starog grada Vidoškog stvorit će se uvjeti za povećanje broja turista u Stocu, ali otvaranje novih smještajnih kapaciteta. Uz to, Tarča se trudi potaknuti očuvanje nacionalnih spomenika i ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini.

www.politika24.net: Što poručujete posjetiteljima koji s nestrpljenjem očekuju ovogodišnju manifestaciju?

Svim našim starim i novim posjetiteljima se, prije svega, zahvaljujemo na podršci i poručujemo da dođu i pobjegnu u prošlost na jedan dan, uživaju u raznim aktivnostima i bogatom programu, jer je zabava i ove godine zagarantirana.

 

 

( politika24.net )

 

Share.

About Author

Comments are closed.