Biden u četvrtak opširnije o američkom povlačenju iz Afganistana

0

Predsjednik Joe Biden u četvrtak iznosi do danas najopsežnije izvješće o američkom povlačenju iz Afganistana, odluci koju kritiziraju republikanci u Kongresu i koja budi zabrinutost zbog mogućnosti izbijanja građanskog rata u toj zemlji.

Demokratski predsjednik, koji se treba obratiti javnosti u četvrtak poslije podne po srednjoeuropskom vremenu, pod pritiskom je kritičara koji zahtijevaju opširnije objašnjenje odluke o povlačenju.

Sjedinjene Države prošli vikend povukle su se iz zračne luke u Bagramu, najveće u Afganistanu, smještene 50 km sjeverno od Kabula, koja je bila središte američkih operacija od početka vojne intervencije pokrenute nakon atentata 11. rujna 2001.

Biden je najavio u travnju da želi završiti to povlačenje do 20. obljetnice atentata 11. rujna, a više od dva mjeseca prije tog roka, američka vojska je već provela “više od 90 posto” povlačenja iz zemlje i time je zapravo okončala najdulji američki rat.

Biden je pristao na povlačenje koje je lani ispregovarao njegov prethodnik Donald Trump i odbacio je prijedloge vojnih dužnosnika o većoj  prisutnosti Amerikanaca na terenu kako bi pomagali afganistanskim sigurnosnim snagama i spriječili da zemlja postane prostor djelovanja ekstremističkih skupina.

Povlačenje američke vojske praćeno je velikim napredovanjima talibana koji su početkom svibnja počeli sveopću ofenzivu protiv vladinih snaga i četvrtina okruga u zemlji od tada je pala u njihove ruke.

Zapovjednik američkih vojnika u Afganistanu, general Austin Miller, upozorio je prošli tjedan da bi zemlja mogla biti na rubu građanskog rata.

Američka obavještajna zajednica procijenila je da je afganistanska vojska slaba i kratkoročno su loši izgledi da vlada u Kabulu preživi, doznaje se iz američkih izvora.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da će  “predsjednik komentirati povlačenje te sigurnosnu i humanitarnu pomoći za ANDSF i afganistanski narod”, rekla je. ANDSF je kratica za Afganistanske snage za nacionalnu obranu i sigurnost.

Neki republikanci kritiziraju Bidenovu odluku iako je i prijašnji predsjednik, republikanac Trump, nastojao okončati američki rat u Afganistanu te je dogovor s talibanima o povlačenju postignut u vrijeme Trumpoa mandata.

U zamjenu za povlačenje SAD-a, talibani su obećali spriječiti bilo kakav međunarodni terorizam s afganistanskog tla, a također su se obvezali početi razgovore sa svojim afganistanskim suparnicima, ali u pregovorima je postignut mali napredak.

Biden je na sastanku s afganistanskim državnim vrhom 25. lipnja rekao da će se američka pomoć Afganistanu nastaviti i da “će Afganistanci morati sami odlučiti o svojoj budućnosti, o tome što žele”.

Sjedinjen Države planiraju ostaviti 650 svojih vojnika u Afganistanu kako bi se skrbili za sigurnost američkog veleposlanstva.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.