Središnje banke žele više juana u rezervama

0

Gotovo trećina središnjih banaka u svijetu planira povećati portfelj kineskog juana u rezervama, pokazalo je istraživanje londonske savjetodavne tvrtke, nagovješćujući utjecajniju ulogu kineske valute u globalnom financijskom sustavu.

U sljedećih godinu do dvije 30 posto središnjih banaka planira povećati portfelj juana u rezervama, utvrdila je savjetodavna tvrtka OMFIF u izvješću objavljenom u srijedu.

U prošlogodišnjem istraživanju takvu je namjeru iskazalo samo 10 posto središnjih banaka.

Petina središnjih banaka obuhvaćenih istraživanjem namjerava istodobno smanjiti dolarski portfelj, 18 posto njih planira isto napraviti s eurskim portfeljem, a 14 posto želi smanjiti portfelj državnih obveznica članica eurozone.

Čak tri četvrtine njih smatra da monetarna politika trenutno previše utječe na financijska tržišta, iako samo 42 posto drži da bi je trebalo aktivno preispitati.

OMFIF je istraživanjem utvrdio i da bi samo 59 posto središnjih banaka bilo spremno upotrijebiti više od 30 posto rezervi u slučaju ozbiljnog valutnog šoka.

Istraživanje je pokazalo i da znatno više mirovinskih fondova sada ulaže u zlato, njih 40 posto. Prošle godine u plemeniti je metal ulagalo 30 posto fondova.

Središnje banke, stabilizacijski fondovi i državni mirovinski fondovi sada kontroliraju imovinu ukupne vrijednosti 42.700 milijardi dolara, utvrdio je OMFIF, najviše otkada su počeli objavljivati izvješća.

Samo su rezerve središnjih banaka poskočile za 1.300 milijardi, na 15.300 milijardi dolara na kraju 2020.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.