INTERVJU: Bariša Čolak: Nudimo konkretna rješenja i radimo sve da u ovoj godini dođe do promjene Izbornog zakona BiH

0

Bariša Čolak, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja u Glavnom vijeću Hrvatskoga narodnog sabora, u intervjuu za naš portal politika24.net govori o čemu se raspravlja i ima li konkretnih pomaka na sastancima Međuresorne radne skupine za izmjene izbornog zakona,  objašnjava jesu li predstavnici međunarodnih institucija svjesni da je konačno vrijeme za izmjenu Izbornog zakona BiH, govori o odugovlačenju provedbe Mostarskog sporazuma od strane bošnjačkih političara i nužnosti izmjene Izbornog zakona u ovoj godini, daje svoj osvrt kako relaksirati odnose Bošnjaka i Hrvata,  te objašnjava što očekuje od novog Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta

www.politika24.net: U posljednje vrijeme intenzivirane su aktivnosti oko izmjena Izbornog zakona. Osnovana je Interresorna radna skupina za izmjene izbornog zakona. Zamjenik ste predsjedavajuće Interresorne radne skupine. Što se sve događa na sastancima radne skupine, vjerujete li u mogućnost dogovora i kompromisa u vremenu koje je pred nama?

Međuresorna radna skupina je u posljednje vrijeme intenzivirala svoj rad na izmjenama izbornog zakonodavstva BiH, što je i logično imajući u vidu vrijeme koje nam stoji na raspolaganju. Tjedno radimo po dva dana kako bismo razmotrili sve prijedloge koje dostavljaju sudionici ove radne skupine, političke stranke  i svi drugi domaći i međunarodni akteri koji cijene da svojim inicijativama mogu doprinijeti kako bismo implementirali sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te čitav izborni proces u tehničkom i svakom drugom smislu učinili transparentnijim. Dogovor i kompromis oko otklanjanja diskriminacije kako bi se svaki građanin mogao kandidirati za svaku političku funkciju i kako bi svaki od tri konstitutivna naroda imao jednaku mogućnost izbora članova Predsjedništva BiH i članova  Domova naroda, te nužnih tehničkih izmjena  je ne samo moguć i potreban nego je krajnje vrijeme da se on konačno i postigne, kako ne bismo došli do još jednih izbora sa neustavnim Izbornim zakonom, čije negativne posljedice u ovom trenutku nije moguće niti predvidjeti.

www.politika24.net: Međuresorna radna skupina za izmjene izbornog zakona čiji ste član održava sastanke i s međunarodnim predstavnicima. Jesu li predstavnici međunarodnih institucija svjesni da je konačno došlo vrijeme za izmjenu Izbornog zakona BiH?

Kad je riječ o međunarodnim predstavnicima, a tu prije svega mislim na administraciju SAD i EU, sa sigurnošću mogu potvrditi da su oni ne samo svjesni da je potrebno u ovoj neizbornoj godini, nego da je i nužno izmijeniti Izborni zakon BiH i Ustav BiH u ograničenom obliku kako bismo nastavili svoj europski i euroatlantski put. Istina, nije realno očekivati da će oni biti kreatori bilo kakvih rješenja, to je zadaća kako nam stalno ponavljaju domaćih političkih aktera, a oni nam stoje na raspolaganju u ekspertnoj i tehničkoj pomoći, ali i u političkoj podršci. Ovaj put je zaista vidljiv zajednički nastup i sinergija ovih administracija kako bismo ove probleme konačno riješili.

www,politika24.net: Prošlo je više od godinu dana od potpisivanja Mostarskog  sporazuma koji je trebao biti okosnica izmjena izbornog zakona. No, čini se kako bošnjački političari odugovlače provedbu tog sporazuma. Zašto je to tako i što poručujete bošnjačkim političarima koji uporno odugovlače cijeli ovaj proces?

Činjenica je na žalost da se ovaj proces namjerno ne želi provesti već nekoliko godina, opstrukcija je od strane bošnjačke politike posebno izražena od potpisivanja Mostarskog sporazuma, što i nije neko veliko iznenađenje imajući u vidu slična ponašanja sa potpisivanjem i nekih drugih sporazuma.. Mostarskim sporazumom je predviđeno i u nazočnosti međunarodnih predstavnika potpisano još u prošloj godini provesti u izbornom zakonodavstvu Odluku Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama i sve presude Europskog suda za ljudska prava kako bi se iz našeg izbornog sustava uklonio svaki oblik diskriminacije. Temeljni razlog ovakvog odugovlačenja jeste zadržavanje postojećeg stanja koji Bošnjacima kao većinskom narodu u Federaciji osigurava mogućnost izbora dva člana Predsjedništva BiH i znatnog utjecaja na izbor hrvatskih izaslanika u Dom maroda FBiH, a u konačnici pretvaranje Federacije BiH u bošnjački entitet. Naravno da na našim sastancima ukazujemo na pogubnost takve politike i nesagledivih posljedica koje ona proizvodi. Upravo oni koji su samo na riječima najveći zagovornici izgradnje države i njenih institucija su i najveća smetnja njezine izgradnje kao države tri jednakopravna naroda i svih drugih građana koji u njoj žive.

www.politika24.net: Kako relaksirati odnose Bošnjaka i Hrvata?

Odnose Bošnjaka i Hrvata  je ne samo poželjno i moguće nego i nužno relaksirati, a bilo bi od iznimne važnosti to učiniti u u što je moguće kraćem roku. U tom smislu je na političkim strankama i liderima koji predstavljaju u najvećem dijelu ova dva naroda i najveća odgovornost. Poštivanje dogovora i potpisanih sporazuma po mom dubokom  uvjerenju je temeljna pretpostavka za uspostavu nužnog povjerenja i međusobnog uvažavanja, a upravo je nepoštivanje dogovorenog i potpisanog od strane predsjednika SDA gosp. Izetbegovića glavni razlog za nemogućnost relaksiranja odnosa između Bošnjaka i Hrvata prije svega u FBiH gdje ova dva naroda dominantno žive. U više navrata je gosp.  Izetbegović, ali i neki drugi bošnjački političari i to pred predstavnicima međunarodne zajednice stavili svoj potpis i obvezali se da jedan narod neće drugom narodu birati političke predstavnike, a to nikada nisu ispoštovali. Mostarski sporazum je samo u nizu još jedan zoran primjer takvog odnosa prema onom što je usuglašeno, dogovoreno i potpisano. Radi se o već ustaljenom obrascu ponašanja, a ne o nekakvom pojedinačnom slučaju. Takvi postupci nikako ne doprinose uspostavi međusobnog povjerenja, nego naprotiv djeluju demotivirajuće na postizanje i provedbu narednih dogovora.

www.politika24.net: Nadamo se da će u BiH doći do promjena izbornog zakona do 2022. godine. No, što ukoliko se to tada ne dogodi?

Vjerujemo i sve što je u našoj moći radimo da u ovoj neizbornoj godini dođe do promijene Izbornog zakona BiH. Stalno nudimo konkretna rješenja kako u radu međuresorne radne skupine tako i u okviru političkih razgovora kako s predstavnicima SDA tako i predstavnicima međunarodne zajednice. Mi se sigurno nećemo umoriti u traženju rješenja kako bismo naredne izbore dočekali s izmijenjenim Izbornim zakonom BiH, ali i ograničenim izmjenama Ustava BiH, kako bi se implementirale sve odluke Ustavnog suda BiH, posebno Odluka o legitimnom političkom predstavljanju i otklonila diskriminacija prema hrvatskom narodu, ali jednako tako i sve presude Europskog suda za ljudska prava koje traže mogućnost kandidiranja za svakog građanina i otklanjanje diskriminacije prema ne pripadnicima  konstitutivnih naroda. Ako se promjene ne dogode, pitanje je kako održati izbore po zakonu u kojem je Ustavni sud stavio izvan snage odredbe po kojima se vrši popuna Doma naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Čini se kako oni koji ne pokazuju dobru volju da do ovih promjena dođe  nisu do kraja svjesni posljedica takvog ponašanja i time preuzimaju ogromnu odgovornost za europski put i europsku budućnost ove zemlje i svih njezinih naroda i građana.

www.politika24.net: Što očekujete od novog Visokog predstavnika Chistiana Schmidta?

Očekujem da novi Visoki predstavnik gosp. Schmidt bude posljednji Visoki predstavnik u BiH. Mislim da je konačno došlo vrijeme da institucije ove zemlje preuzmu ulogu koja im temelje ustava i pozitivnih zakonskih propisa i pripadaju, a od gosp. Schmidta očekujem da u tom procesu aktivno sudjeluje, a dio svojih ovlasti transformira na ured Specijalnog predstavnika EU. Ova zemlja, sigurno ne može u ozbiljne asocijacije s EU, uz istodobno velike ovlasti Visokog predstavnika. Na koncu očekujem od novog visokog predstavnika da bude nepristran i pošteni posrednik, što se barem za neke koji su tu funkciju u BiH u prošlim mandatima obnašali sigurno ne može ustvrditi.

( politika24.net )

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.