INTERVJU: Ante Begić: Općina Posušje godinama sustavno radi na osnaživanju gospodarstva

0

Načelnik Općine Posušje Ante Begić u intervjuu za naš portal politika24.net govori o značaju manifestacije Posuško lito 2021. koja se ovih dana bliži završetku, konkretnim aktivnostima Općine u svrhu osnaživanja gospodarstva, najbitnijim  investicijskim projektima koji su realizirani u protekloj godini i onima koji su u tijeku, objašnjava ulogu Fondacije Tehnološki park Posušje, govori o stanju u turizmu, te otkriva koji su planovi za skoriju budućnost.

www.politika24.net: Tradicionalna kulturno športska manifestacija Posuško lito 2021. bliži se završetku. Objasnite nam ukratko značaj ove manifestacije i što je sve obilježilo ovogodišnju manifestaciju?

Značaj ove manifestacije se ogleda u tome što raznovrsnošću programa i kvalitetom svrstavaju Posušje u vrh kulturnih događanja u BiH. Drago nam je da je to prepoznala, uz domaću publiku, i ona van granica općine, pa i države. Još jedna odlika, s kojom se ponosimo, jeste entuzijazam i zajedništvo svih sudionika koji pripremaju Lito. I to je razlog dugovječnosti i razvoja ove manifestacije. Ove godine imali smo sreću da epidemiološke prilike dopuste organizaciju Posuškog lita gotovo u punom kapacitetu. To znači realizaciju četrdesetak događaja u periodu od lipnja do početka kolovoza. Za istaknuti je velike projekte poput Festivala klapske pisme koji je uz Perast i Omiš jedini takve vrste u BiH i regiji te Koncerta filmske glazbe, jedinstvenog u BiH. Uz to, stalni pratitelj Lita je i međunarodna smotra folklora koju organizira HKUD Fra Petar Bakula. I ove godine je bila iznimno posjećena, a organizatori su njenom organizacijom svečano proslavili i 20 godina djelovanja. Od glazbeng programa za istaknuti je i nastupe učenika Glazbene škole Posušje, najboljih harmonikaša ovih prostora iz HKUD Dinara Livno te veliki koncert popularne Opće opasnosti. U sklopu programa Lita svečano je otvoren i namjenski prostor za mlade gdje će oni s afinitetom za glazbu moći napraviti prve glazbene korake. U sportskom smislu u ova tri mjeseca održano je nekoliko turnira u različitim kategorijama, golf, boćanje i nogomet. I ovo je dio manifestacije koji privlači veliku pozornost gledatelja. Tu su i 11. Igre bez granica, namijenjene prvenstveno najmlađima za kojima interes iz godine u godinu raste. Još treba navesti i niz predstavljanja knjiga, kazališne izvedbe nagrađivanih predstava Rodijaci i Identitluk kao i kino projekcije na otvorenom s filmskim hitovima. Neizostavna je bila i Večer ikavice koja njeguje pisanu riječ na autohtonom dijalektu, koja je ove godine bila obogaćena izložbom slika likovne kolonije Brijeg. Ovaj bogati program je trebao biti začinjen Gastrofestom na Blidinju, no nažalost zbog pogoršanja situacije s COVIDO-m, kao odgovorni organizatori morali smo ovaj događaj otkazati. Koristim priliku zahvaliti se javnim poduzećima i ustanovama, udrugama i pojedincima te medijima koji su itekako bili od pomoći pri realizaciji ovogodišnje manifestacije.

www.politika24.net: U kojoj mjeri je pandemija koronavirusa utjecala na gospodarstvo u Općini Posušje, na koji se način borite s izazovima prouzrokovanim koronavirusom? Koje su konkretne aktivnosti Općine u svrhu osnaživanja gospodarstva?

Prvi val pandemije nažalost je osjetilo i gospodarstvo i javna uprava kroz smanjene prihode. Općina je tada donijela set mjera poput plaćanja Općinske komunalne naknade za istaknutu tvrtku i poslovne prostore, oslobađanje od plaćanja svih zakupnina prema Općini Posušje za vrijeme trajanja prirodne nesreće, pa i osiguranje dijela minimalne neto plaće zaposlenika kod pravnih i fizičkih osoba koji nisu bile obuhvaćene Federalnim i Županijskim Zakonom  tijekom zabrane obavljanja gospodarske aktivnosti u travnju i svibnju 2020. S nekim mjerama, poput olakšica onima koji po prvi put pokreću posao, poticaja u poljoprivredi, poticaja za tradicionalna zanimanja te poticanja žena poduzetnica smo nastavili i u 2021. Sa zadovoljstvom smo primili rezultate s kraja 2020. po kojima je lokalno gospodarstvo u laganom rastu, a treba reći kako u niti jednom momentu krize plaće uposlenicima, kao i servisiranje obveza Općine nije došlo u pitanje. Kada je riječ o osnaživanju gospodarstva, Općina Posušje sustavno godinama radi na tom izazovu. Jedan projekt koji je vodio tom cilju je gradnja poduzetničkih zona. On se pokazao itekako opravdan za privlačenje investitora ako uzmemo u obzir kako je ove godine zona Osrdak u potpunosti popunjena pogonima širokog spektra. Ono što pokušavamo u suradnji s drugim institucijama jeste i edukacijom kreirati radnu snagu koja će biti konkurentna na tržištu rada. Također kroz stipendiranje deficitarnih zanimanja pokušavamo zadržati visokoobrazovani kadar u Posušju. Tu je i Logistički centar, odnosno fondacija Tehnološki park koja uz edukativnu komponentu ima i poticajnu mladim poduzetnicima.

www.politika24.net: Koji su najbitniji investicijski projekti realizirani u protekloj godini, a koji su oni koji se trenutno izvode u Općini Posušje?

Žila kucavica svakog mjesta jeste prometna infrastruktura. I tu se kroz prošlu i ovu godinu ponajviše radilo. Uređena su dva nova prometna rješenja, kružni tokovi na mjestu problematičnih raskrižija na izlazu iz Posušja, odnosno Ričini. U jednom od većih posuških kvartova, na Meljakuši I., nakon više od 35 godina urađena je rekonstrukcija prometnice, pločnika i rasvjete. Širila se i mreža rasvjetnih tijela. Ukupno je postavljeno novih 300 stupova javne rasvjete. Po pitanju širenja vodovodne mreže, ove godine puštena je u rad crpna stanica u Rakitnu, a uporedo se radi na distributivnom cjevovodu, čime će stanovnici ove velike mjesne zajednice  uskoro imati priliku priključiti se na javni vodovod. Radovi su nastavljeni i na zapadnom dijelu općine na području Vira i Zagorja. Još jedna vrlo važna stvar je izgradnja pročistača pitke vode, za čiji glavni projekt su osigurana sredstva. Također bih istaknuo i gradnju škola, nove OŠ u Posušju, gdje su radovi na objektu i okolišu u završnoj fazi, te u Čitluku, u čijem će dograđenom dijelu učenici boraviti već ove jeseni. Radi se i temeljita rekonstrukcija javnog dječjeg vrtića, a u Rakitnu se otvorio dječji vrtić koji će olakšati svakodnevicu zaposlenim roditeljima.

www.politika24.net: Kažite nam nešto o Fondaciji Tehnološki park Posušje.

Fondacija je osnovana 2019. Jedan od primarnih ciljeva je edukacija kadrova za konkurentna zanimanja. Zahvaljujući projektu Compete Plamet nabavljeni su CNC strojevi koji već drugu godinu služe u naobrazbi posuških srednjoškolaca. Uz njih omogućena je kroz javne pozive i prekvalifikacija radnika za zanimanje CNC operater. Prva generacija polaznika je završila obuku ovog ljeta. U proces osnivanja Fondacije uključena je Razvojna agencija ŽZH i Sveučilište u Mostaru koji pružaju podršku ovom projektu. U sklopu Parka nalazi se i nekoliko start-upovaca, mladih poduzetnika koji na ovom mjestu razvijaju svoje poslovanje. Prostor su dobili na korištenje po povlaštenim uvjetima temeljem javnog poziva, a dijapazon djelatnosti je vrlo širok od proizvodnih djelatnosti do poslova  visokosofisticiranog IT sektora. U budućnosti je u planu  proširenje objekta, čime će se otvoriti veći kapaciteti za edukaciju i mlade startupovce.

www.politika24.net: Općina Posušje ima ogroman turistički potencijal. Jeste li zadovoljni stanjem u turizmu?

Turistička ponuda je još uvijek skromna i tu ima itekakvog prostora za razvoj. Pozicija Posušja je izuzetno povoljna za razvoj ove gospodarske grane. Na 40 minuta smo od jadranske obale, a isto toliko vremena je potrebno do Parka prirode Blidinje. Tu je relativna blizina i Međugorja te Mostara.  Pored PP Blidinje, Posušje ima još niz aduta s kojima može privući posjetitelje. Povijesna nalazišta ranokršćanska bazilika Gradac, stećci na Ričini, Podbila, slapovi na Žukovici, kanjon Brine idealan  za adrenalinske sportove, gastro ponuda, kulturni program Posuškog lita. Sve su to potencijali na kojima se može izgraditi uspješna turistička priča. Nažalost do sada projekti na ovom polju su se radili sporadično, nema kontinuiteta niti ozbiljnog strateškog plana. I mislim da je prije svega potrebno raditi na tome da se oživi institucija koja će efektivno na ovome raditi. Hoće li se zvati turistička zajednica ili drugačije, nije bitno. Također bitno je da i institucije s viših razina vlasti, prepoznaju ovo područje kao bitno za razvoj, ne samo lokalnih zajednica nego i države, te u skladu s tim rade na njegovom poticanju. Dovoljno je pogledti u susjedstvo što je taj zajednički rad donio.

www.politika24.net: Kakvi su Vam planovi za skoriju budućnost?

U gospodarskom smislu svakako nam je u planu raditi na popunjavanju poduzetničke zone Vlak koja se nalazi uz magistralni put Posušje – Tomislavgrad i na udaljenosti od šest kilometara od urbanog dijela Općine. Predviđena je za proizvodna poduzeća u industrijama plastike, eksploatacije i obrade kamena, građevinarstvu i drugim srodnim djelatnostima. Uskoro očekujemo objavu javnog poziva za izvođenje radova i početak proširenja graničnog prijelaza u Osoju. Posebne napore ulagat ćemo i u finalizaciju gradnje nove osnovne škole u Posušju, a uskoro će se završiti i radovi na obnovi gradskog dječjeg vrtića. Od komunalnih projekata u fokusu će biti nastavak gradnje kanalizacijskog sustava, odvodnje, završetak širenja vodovodne mreže te izgradnja postrojenja za pročišćivanje vode u sklopu akumulacije Tribistovo. Na ovakvim projektima koji su od opće koristi trebamo podršku viših razina vlasti u BiH ili drugih partnera. Hvala Bogu, dosada imamo i nadam se kako će ona biti još snažnija, da i u budućnosti podrška neće izostati.

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.