Njemački izbori: Kremlj želi kontinuitet u odnosima s Berlinom

0

Službeni Kremlj u ponedjeljak je rekao da se nada “kontinuitetu” u odnosima s Berlinom, dan nakon izbora održanih u Njemačkoj, poslije kojih slijede teški pregovori o imenovanju nasljednika Angele Merkel.

“Naravno da računamo na kontinuitet u bilateralnim odnosima i u interesu nam je da se taj odnos nastavi i da se i dalje razvija”, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

Rekao je i da s velikom pozornošću prati izborni proces u Njemačkoj te je istaknuo da, premda ni Moskva ni Berlin nisu pošteđeni međusobnih razlika, obje zemlje shvaćaju “da se problemi mogu i smiju rješavati samo dijalogom”.

“Jasno nam je da će proces formiranja koalicije biti dug i složen. Još ćemo vidjeti kako će to završiti”, dodao je Peskov.

Rusija i Njemačka ostaju važni trgovinski partneri unatoč sankcijama i napetostima koje su se pojavile na samome početku ukrajinske krize i moskovske aneksije Krima 2014. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel uvijek su se ponosili time što su uspjeli uspostaviti pravi radni odnos.

To potvrđuju i sastanci na vrhu koji su organizirani da bi se pronašlo rješenje sukoba u Ukrajini, trenutačno na mrtvoj točki, ili dogovor o Sjevernom toku 2, plinovodu koji je u konačnici postao glavni kamen spoticanja i veliko političko pitanje američko-ruskih, unutareuropskih i njemačko-ruskih odnosa.

Njemački socijaldemokrati, saveznici demokršćana Angele Merkel, u sastavu prošle vlade su, na čelu sa svojim čelnikom Olafom Scholzom kao vicekancelarom i ministrom financija, o tome pitanju imali isto mišljenje.

Scholz je ponovno istaknuo da je Moskva zajamčila da plinovod neće poslužiti kao energetsko oružje.

Tijekom oproštajnog posjeta Moskvi u kolovozu, Merkel je bezuspješno zatražila oslobađanje ruskog disidenta i lidera ruske oporbe Alekseja Navaljnog, kojemu je Njemačka pružila utočište i omogućila liječenje nakon što je otrovan, a za to je optužio Kremlj.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.