Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sudjeluje na 17. Salzburg Europa Summitu

0

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sudjeluje na 17. Salzburg Europa Summitu, koji se od 26. do 28. rujna 2021. godine održava u organizaciji Instituta regija Europe.

S obzirom na potporu Republike Austrije europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, Summit predstavlja prigodu da se sagledaju mogućnosti ubrzanja procesa pristupanja EU te predstavi ostvareni napredak kao i daljnji planovi.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Brkić sudjelovao je prvog dana Summita na ministarskom panelu pod nazivom: ,,Proširenje Zapadnog Balkana: slijepa ulica ili brza traka”. Uvodničarka na panelu bila je Karoline Edtstadler, austrijska ministrica za EU i ustav, a uz zamjenika Brkića na panelu su sudjelovali i Jadranka Joksimović, ministrica za EU integracije Srbije, Đorđe Radulović, ministar vanjskih poslova  Crne Gore, Megi Fino, zamjenica ministra za europske i vanjske poslove Albanije, Zoran Popov, državni tajnik vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Tanja Miščević, zamjenica glavnog tajnika RCC-a. Na početku svog obraćanja zamjenik Brkić je istaknuo kako je svaka prigoda za razmišljanje i raspravu o trenutačnim i budućim trendovima i izazovima EU dobrodošla, osobito kada se to odnosi na proces proširenja. Naglasio je da je riječ o procesu od strateškog značaja za regiju Zapadni Balkan i njezinu perspektivu upotpunjavanja europske obitelji. Ukazao je na činjenicu da je više od dvadeset godina europskih integracija donijelo mnogo pozitivnih promjena u regiji, ali se ukupni rezultati mogu smatrati mješovitim. Ocijenio je da se tijekom svih ovih godina proces integracija pokazao prilično krhkim, prepun ukorijenjenih složenosti, različitih interesa, rascjepkanosti opredjeljenja za proširenje, a u posljednje vrijeme i uvjerljiv izvor nepredvidljivosti, s obzirom na Brexit i oživljavanje rasprava „proširenja nasuprot produbljivanja“. Poručio je da je u igri vjerodostojnost EU, njezin model integracije, kao i fleksibilnost i prilagodljivost izazovima i preprekama te da je ovo prigoda da izađemo kao jedinstvenija i snažnija Unija ili kao subjekt koji se ne može uspješno suočiti sa svojim unutarnjim izazovima i ispuniti svoja obećanja. Podsjetio je na povijesnu ideju koja stoji iza projekta europskih integracija – „ujedinjeni u različitosti“ te da nema mjesta strahu u potpunoj provedbi ovog mota kada su u pitanju izgledi za integraciju Zapadnog Balkana. Ponovio je da žitelji Zapadnog Balkana  i pored usporavanja procesa proširenja i dalje bezrezervno podržavaju europsku perspektivu regije.

Zamjenik ministrice Brkić je potom poručio da se nedvojbeno naš rad i reforme moraju nastaviti, ali i da se obećanja s obje strane moraju održati, kako bi europska perspektiva ostala vjerodostojna. Izrazio je uvjerenje da je potrebno zadržati zamah proširenja i kontinuirane predanosti reformama glede vjerodostojnosti politike proširenja, koja se temelji na strogim i poštenim uvjetovanjima, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima i, što je najvažnije, načelu zasluge. Istaknuo je, da bez obzira na događaje u budućnosti, Zapadni Balkan ne bi trebao postati ni periferija s ograničenom odgovornošću, niti jednostavan primatelj pomoći, s obzirom na proširenje, koje bi se stalno odgađalo. Zaključio je kako pozitivni pomaci u zemljama Zapadnog Balkana šalju snažan signal transformacijske moći perspektive pristupanja EU te djeluju kao poticaj cijeloj regiji da nastavi s reformama i tako pojača pripreme za članstvo u EU.

Dvodnevni 17. Salzburg Europa Summit, koji je okupio brojne europske i regionalne dužnosnike, predstavlja događaj za razmjenu mišljenja o aktualnim kretanjima unutar Europske unije, poduzetim mjerama u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 i ekonomskog oporavka.

( mvp.gov.ba )

 

Share.

About Author

Comments are closed.