Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH i članica izaslanstva PS BiH u PSVE Borjana Krišto sudjelovala u radu četvrtog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja

0

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH i članica izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Borjana Krišto sudjelovala je u online formatu na četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje je održano od 27. do 30. rujna ove godine.

Tijekom zasjedanja parlamentarcima su se obratili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides, predsjedatelj Odbora ministara Vijeća Evrope i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, te zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

Parlamentarci iz država članica PSVE u okviru rasprave o aktuelnim pitanjima raspravljali su o temi „Zapadni Balkan između demokratskih izazova i europskih težnji: koja je uloga Vijeća Evrope“.

Također, govorilo se i o postignutom napretku u različitim područjima u proteklom razdoblju, te je izražena nada da će naredno razdoblje biti obilježeno transparetnim dijalogom, kao i ekonomskim i političkim napretkom u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Sudionici jesenskog zasjedanja PSVE diskutirali su o izvješćima promatračkih misija o parlamentarnim izborima u  Armeniji, Bugarskoj i Moldaviji, kao i nedavnom sukobu između Armenije i Azerbejdžana.

Rasprava o hitnim pitanjima imala je u fokusu posljedice koje trenutna situacija u  Afganistanu reflektira na Europu, naglasivši da države članice Vijeća Europe trebaju raditi na postizanju koherentnog, koordiniranog i usklađenog odgovora kao jedinog mogućeg načina rješavanja kako trenutnih tako i budućih pitanja vezano za razvoj situacije u Afganistanu.

Jedan od središnjih događaja tokom zasjedanja  bio je panel na temu prava na siguran, zdrav i održiv okoliš. Naglašena je važnost  podizanja svijesti o važnosti ovog pitanju, što bi trebalo rezultirati konkretnim koracima u zakonodavstvu, politici i praksi širom Europe.

Članovi PSVE glasovali su za izbor sudaca Evropskog suda za ljudska prava iz Republike Moldavije, Češke Republike i Ruske Federacije gdje su izabrani Diana Scobioală, Katerina Šimáčková i Mikhail Borisovich Lobov.

 ( parlament.ba )

 

Share.

About Author

Comments are closed.