INTERVJU: Dalibor Drlje: Uvjeren sam da će se donijeti jasno rješenje, u kojem će Hrvati konačno biti legitimno zaštićeni

0

Dalibor Drlje, savjetnik ministra MUP-a HNŽ-a, član Županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a i kolumnist u intervjuu za naš portal politika24.net govori o pozivima na dogovor oko izmjena Izbornog zakona koje je uputio novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, procjenjuje da li će se do kraja ove godine dogoditi nužne izmjene izbornog zakona u BiH, objašnjava na koji način vratiti povjerenje i relaksirati odnose između Bošnjaka i Hrvata, te govori o svojoj viziji Bosne i Hercegovine u bliskoj budućnosti.

www.politika24.net: Novi visoki predstavnik Christian Schmidt u svojim posljednjim izjavama pozvao je na dogovore oko izmjene Izbornog zakona. Kako ocjenjujete njegove izjave, da li one ohrabruju u ovom izazovnom vremenu koje je pred nama?

Koliko sam upoznat iz njegovih izjava i poruka koje šalje vidi se jasna volja i želja da se stvari u BiH napokon pokrenu i promjenu. S druge strane, mislim da još detaljno secira situaciju te da će se tek dodatnije uključiti u rješenje problema u našoj državi kao i podstaknuti sve da se konačno postigne jasan dogovor oko izmjene Izbornog zakona. Zasada njegove izjave iznimno ohrabruju. Gospodin Schmidt je ozbiljan čovjek, koji je u politici uvijek pristupao s velikim perfekcionizmom, pa mislim da je i ovdje dobro već upoznat, jer se inače ne bi zalijetao s nekim izjavama. Ponavljam, mišljenja sam da će se dodatno uključiti, ali da on mudro gleda i čeka na prve poteze oko izmjene Izbornog zakona. Što je najvažnije svjestan je činjenice koji je glavni problem u BiH? Željko Komšić i njegovo nametanje, te konstantno uzurpiranje hrvatskog naroda i pozicija, a sve s jasnim ciljem da se Hrvati nagaze, sruše, protjeraju kako bi se napravila potpuna Bošnjačka država. I odmah su nakon prvih izjava počeli napadi na njega. Bošnjački političari i mediji su osjetili opasnost da se njihovi planovi osujete te su odmah krenuli u orkestrirane napade na njega, kao i pravljenje problema i kaosa, kako se stvari ne bi promijenile. Istina, to im je u ovih 25 do 30 godina uvijek dobro išlo, ali mislim da dalje neće. U protivnom nema ni BiH. A mislim da je Bakiru, Komšiću i ekipi oko njih to glavni cilj. Srušiti BiH i napraviti Bošnjačku mini državu na Balkanu.

Da se vratimo na novog visokog predstavnika, mislim da on uopće nije ni na čijoj strani, i kada govori o legitimnom predstavljanju, on jasno govori o zaštiti Bosne i Hercegovine. Svjestan je da ako ne bude legitimnog predstavljanja, onda nema ni države. A BiH bez sva tri naroda, jednako, legitimno i pravno ne može ostati. I takva bez tri konstitutivna naroda i ne zanima nikoga u Europi. Izuzev možda Erdogana i Tursku.

www.politika24.net: U drugoj smo polovici 2021. godine, intenzivirani su razgovori oko izmjene Izbornog zakona u BiH. Kakve su Vaše prognoze, vjerujete li da će se do kraja godine i da će se dogoditi nužne izmjene izbornog zakona i što će se dogoditi ako u izbornu 2022. uđemo bez dogovora?

Uopće nisu bitne moje prognoze. Bitno je da se dogode izmjene Izbornog zakona. To je krucijalno političko pitanje. Sve je zapelo oko toga. I kao vječiti optimista sam uvjeren da će se donijeti jasno rješenje, u kojem će Hrvati konačno biti legitimno zaštićeni. Ne želim uopće ni razmišljati o nekom drugom scenariju i nemogućnosti dogovora oko izmjena. Ako se to sada ne dogodi, kada su napokon i iz Međunarodne zajednice shvatili koji je ključni problem u BiH, kada i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, to jasno javno kaže nedavno u SAD-u, onda stvarno ne vidim kada bi se moglo dogoditi. BiH zadnjih 20 godina totalno tone, i sada je idealno vrijeme da se ta politička nepravda, nametanje i konstantno kršenje Ustava i Daytona na štetu Hrvata konačno zaustavi.

www.politika24.net: Na koji način vratiti povjerenje i relaksirati odnose između Bošnjaka i Hrvata?

Istina, ti odnosi nakon rata nisu nikada bili zategnutiji. Krenuli su nametanjem prvo Alijanse, pa Komšića, pa Platforme, a onda su smrću jedinog pragmatičnog bošnjačkog političara Tihića, te ponovnim izborom drugog bošnjačkog člana Predsjedništva totalno narušeni.

Što se tiče odnosa među samim građanima, ti odnosi su itekako dobri i prijateljski. Međutim, problem je na političkoj razini, gdje bošnjački političari preko svojih (para)obavještajnih aparata i medija, konstantno narušavaju odnose, podmeću, izvrću činjenice, majoriziraju, manipuliraju, ponašaju se maćehinski i s visoka prema nama. Ta politika i taj način djelovanja se konačno mora promijeniti.  S druge strane kada ste mogli čuti ili vidjeti da je nešto slično urađeno s hrvatske strane. Čak naprotiv. Možda smo čak i previše ljubazni i politički korektni prema takvim provokacijama. Mišljenja sam da se stvari mogu promijeniti nabolje tek izmjenom Izbornog zakona, i konačnim silaskom s političke scene najvećih neprijatelja BIH – Željka Komšića i Bakira Izetbegovića. Počeli su puhati neki novi vjetrovi i neke nove političke snage kod Bošnjaka, pa se iskreno nadam da će oni vidjeti stvari malo dalje od „Kantona Sarajevo“, i napokon pružiti ruku prijateljstva Hrvatima. Ali, to je sve nada.

www.politika24.net: Kako vidite BiH u bliskoj budućnosti?

-BiH ako se konačno pomaknu stvari prema naprijed vidim kao balkansku državu u srcu Europe s odličnom perspektivom, i svim Bogom danim uvjetima za napredak, počevši od položaja, klime, turističkih ljepota, bogatstva šuma i vode, sa svim mogućnostima za razvoj, koje trebamo iskoristiti.  Ukoliko se slučajno ne dogodi politički napredak i otkočenje političke situacije, koje bi dovelo do relaksacije odnosa, onda će se sa sasvim sigurno nastaviti egzodus ljudi, problemi će se povećati, smanjit će se investicije, time i radna mjesta i bojim se da onda svaki scenarij može doći u obzir. Izuzev rata naravno i hvala Bogu. Iskreno, ali baš iskreno sam uvjeren da će se stvari napokon politički promijeniti, i da ćemo kroz jedan novi politički okvir u kojima će Hrvati biti napokon legitimno zaštićeni krenuti u jedno sasvim novo poglavlje sa svjetlijom perspektivom.

( politika24.net )

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.